Bloemkool invriezen

Bloemkool invriezen


Bloemkool invriezen is een uitstekende manier om deze veelzijdige en gezonde groente langer te bewaren. Het is een proces dat eenvoudig thuis uitgevoerd kan worden, en het zorgt ervoor dat je altijd een voorraad bloemkool bij de hand hebt voor verschillende recepten.

Het invriezen van bloemkool kan een slimme keuze zijn voor iedereen die graag gezond eet en graag gebruikmaakt van het gemak van bevroren groenten. Of je nu een grote oogst uit je tuin hebt, een aanbieding in de supermarkt hebt gevonden, of simpelweg je eetgewoonten efficiënter wilt organiseren, het invriezen van bloemkool is een handige vaardigheid om onder de knie te krijgen.

klein

Bloemkool invriezen

Bloemkool invriezen is een praktische manier om deze voedzame groente te bewaren. Wanneer je een voorraad bloemkool hebt – bijvoorbeeld door een goede oogst of een voordelige aankoop – kun je door middel van invriezen ervoor zorgen dat je voor langere tijd bloemkool bij de hand hebt.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 13 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
Calorieën 24 kcal

Materialen

  • Diepvrieszakjes of diepvriesbakjes

Ingrediënten
  

  • 4 bloemkolen
  • Water
  • IJswater

Instructies
 

  • Begin met het schoonmaken van de bloemkolen. Verwijder de bladeren en de harde stronk.
  • Snij de bloemkolen in roosjes van gelijke grootte.
  • Vul een grote pan met water en breng dit aan de kook.
  • Voeg de bloemkoolroosjes toe aan het kokende water.
  • Blancheren: Laat de roosjes ongeveer 3 minuten koken.
  • Haal de roosjes uit de pan en dompel ze onmiddellijk in ijswater. Dit stopt het kookproces en behoudt de knapperige textuur.
  • Haal de roosjes uit het ijswater en laat ze grondig uitlekken. Je kunt ze droogdeppen met keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen.
  • Leg de roosjes in een enkele laag op een bakplaat. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken, zodat ze niet aan elkaar vastvriezen.
  • Plaats de bakplaat in de vriezer en laat de bloemkoolroosjes ongeveer 1 tot 2 uur invriezen.
  • Eenmaal volledig bevroren, doe de roosjes in diepvrieszakken.
  • Verwijder zoveel mogelijk lucht uit de zakken voordat je ze afsluit.
  • Label de zakken met de datum van invriezen.
  • De bevroren bloemkoolroosjes kunnen direct uit de vriezer in gerechten gebruikt worden, zonder dat ze eerst ontdooid hoeven te worden.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 300 gramCalorieën: 24 kcalKoolhydraten: 3 gEiwit: 2 gVezels: 2.2 gSuiker: 2.5 gVitamin C: 80 mgCalcium: 15 mgIJzer: 0.5 mg

Volg ons

Facebook
Pinterest
Instagram
 
Trefwoord Bloemkool invriezen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Mij Dit zal je misschien ook interesseren

Bloemkool koken

Bloemkool koken is een eenvoudige en gezonde bereidingswijze. Snij de bloemkool in roosjes en spoel ze goed af onder koud water. Breng een pan met licht gezouten water aan de kook, voeg de bloemkoolroosjes toe en laat ze in ongeveer 10 minuten gaar koken. Zorg ervoor dat de bloemkool zacht is, maar niet te papperig, voor de beste smaak en textuur.

Bewaren in de koelkast

Als je bloemkool niet wilt invriezen, kun je deze ook in de koelkast bewaren. Wikkel de bloemkool in keukenpapier en plaats deze in een open plastic zak. In de koelkast blijft een hele bloemkool 5 dagen tot een week goed. Bloemkoolroosjes blijven in de koelkast slechts enkele dagen goed.

Vacumeren kan de houdbaarheid van bloemkool in de koelkast verlengen door lucht te verwijderen en oxidatie te verminderen.

Mij Mijn advies en tips

  1. Blancheren is essentieel voor het invriezen van bloemkool, maar probeer eens citroenwater in plaats van gewoon water. Dit helpt niet alleen de kleur en smaak te behouden, maar voorkomt ook dat de bloemkool tijdens het invriezen bruin wordt. Voeg gewoon een paar eetlepels citroensap toe aan het blancheerwater.
  2. Na het blancheren is het belangrijk om de bloemkool goed te drogen voordat je het invriest. Gebruik een slacentrifuge of dep de roosjes droog met een schone theedoek. Dit voorkomt ijskristallen en klonteren tijdens het invriezen.
  3. Verspreid de geblancheerde en gedroogde bloemkoolroosjes op een bakplaat bedekt met bakpapier voordat je ze invriest. Hierdoor blijven de roosjes apart en kun je ze later gemakkelijker portioneren.
  4. In plaats van grote zakken in te vriezen, verdeel de bloemkool in kleinere porties. Dit zorgt ervoor dat je alleen de hoeveelheid bloemkool ontdooit die je nodig hebt, wat de kwaliteit en versheid van de rest behoudt.
  5. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar veel mensen vergeten dit. Label elke zak met de inhoud en de datum. Zo weet je zeker dat je de oudste bloemkool eerst gebruikt en niets onnodig lang in de vriezer blijft liggen.
  6. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de zakken haalt voordat je ze afsluit. Gebruik een rietje of een vacuümmachine om de lucht eruit te zuigen. Minder lucht betekent minder kans op vriesbrand en betere kwaliteit.
  7. Wil je je bloemkool een beetje extra smaak geven? Voeg kruiden zoals tijm, rozemarijn of knoflookpoeder toe voordat je de roosjes invriest. Zo is je bloemkool al gekruid en klaar voor gebruik in je gerechten.
  8. Voor een snel en gezond alternatief voor rijst, kun je bloemkool in een keukenmachine tot rijst malen en dan invriezen. Dit neemt minder ruimte in beslag en is ideaal voor roerbakgerechten en salades.
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept