Hoe bloemkoolrijst maken? Een gezonde en heerlijke keuze. Heb je ooit gehoord van deze gezonde en lekkere soort ‘rijst’? Het is een gezond en koolhydraatarm alternatief voor traditionele rijst. Het is niet alleen lekker, maar ook supergemakkelijk om te maken!
Bloemkoolrijst is niet alleen laag in calorieën, maar het bevat ook veel voedingsstoffen. Daarnaast is het een geweldige optie voor mensen die gluten- of graanvrij willen eten.
Hoe bloemkoolrijst maken?
Materialen
Ingrediënten
- 1 verse bloemkool
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Snij de bloemkool in roosjes.
- Doe de roosjes in een keukenmachine en pulseer totdat het op rijstkorrels lijkt.
- Verhit een beetje olie in een pan en bak de bloemkoolrijst ongeveer 5 minuten.
- Breng op smaak met zout en peper.
Voedingswaarde
Volg ons
De delen van de bloemkool: Blad en stronk
Wanneer we denken aan bloemkool, stellen we ons meestal de witte, vlezige roosjes voor die we koken, stomen of grillen. Maar wist je dat een bloemkool uit meer bestaat dan alleen die roosjes? In feite zijn er nog twee andere delen van de bloemkool die vaak over het hoofd worden gezien, maar die net zo bruikbaar zijn: het blad en de stronk.
Het blad van de bloemkool
De groene bladeren die de bloemkool omhullen, zijn volledig eetbaar en zitten boordevol voedingsstoffen. Ze zijn iets taaier dan de roosjes, maar met de juiste bereidingswijze kunnen ze heel smakelijk zijn. Je kunt ze roerbakken, stoven of zelfs grillen. Deze bladeren zitten vol met vezels en vitamines, waardoor ze een gezonde toevoeging zijn aan elke maaltijd. Het blad kun je ook gebruiken om er rijst van te maken, hoewel de kleur dan groener zal worden.
De stronk van de bloemkool
De stronk, die vaak wordt weggegooid, is het harde, gedeelte midden van de bloemkool waar de roosjes aan vastzitten. Ook dit deel is volledig eetbaar. Het heeft een stevigere textuur dan de roosjes en kan wat houtachtig zijn, maar als het goed wordt gekookt, wordt het zacht en smaakvol. Je kunt de stronk in dunne plakjes snijden en roerbakken, stomen, in soepen gebruiken of zelfs rauw in salades verwerken.
Ook kan de stronk, maar gebruik dan niet de dikke houtachtige stronk in het midden van de bloemkool, kan gebruik worden voor bloemkoolrijst.
Duurzaamheid en voedselverspilling
Door zowel het blad als de stronk van de bloemkool te gebruiken, verminderen we voedselverspilling en dragen we bij aan een duurzamere manier van koken. Beide delen bieden een variëteit aan culinaire mogelijkheden en kunnen een verrassende twist geven aan je gerechten. Dus de volgende keer dat je een bloemkool in handen hebt, denk dan twee keer na voordat je die bladeren en stronk weggooit. Ze zijn niet alleen goed voor je, maar ook voor onze planeet
Tips voor het bewaren van verse bloemkoolrijst
Het is belangrijk om je verse bloemkoolrijst goed te bewaren.
Koelkast
Bewaar je bloemkoolrijst in een afgesloten bakje. Het blijft zo’n 3-5 dagen goed.
Invriezen
Je kunt bloemkoolrijst tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
Vacumeren
Vacumeren is een geweldige manier om de versheid van je bloemkoolrijst te behouden. Let wel, je moet het daarna nog steeds invriezen of in de koelkast bewaren, maar het kan 2 tot 3 keer langer bewaard worden.
Advies van mij
Naast bloemkool kun je ook broccoli, wortel, courgette en knolselderij als rijst maken. Deze groenten kunnen fijngehakt of geraspt worden tot een rijstachtige consistentie en zijn een gezonde vervanging voor traditionele rijst.
Bloemkoolrijst is veruit de meest populaire groente die als rijstvervanger wordt gebruikt. Het heeft een neutrale smaak en past goed in veel gerechten, waardoor het een favoriet is onder mensen die koolhydraten willen verminderen of een glutenvrij dieet volgen.
Zelfgemaakte bloemkoolrijst is vaak beter dan de gekochte versie uit de supermarkt. Het is verser, bevat geen conserveringsmiddelen en je kunt de textuur naar wens aanpassen. Bovendien is het vaak goedkoper om zelf te maken. Mijn advies is dus, koop een bloemkool, haal de groene bladeren eraf, en gebruikt roosjes en dunnen stelen om rijst mee te maken. Eventueel kan de dikke stronk ook gebruiken, maar deze kan te hard zijn.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".