Bretonse galette is een culinaire schat uit Bretagne. Een regio die bekend staat om zijn rijke geschiedenis, prachtige kustlijnen en natuurlijk zijn unieke keuken. Dit hartige gerecht, gemaakt van boekweitmeel, water en een snufje zout, is verrassend simpel maar o zo smaakvol. Of je nu een fervente foodie bent of gewoon iemand die graag nieuwe gerechten uitprobeert. Deze galette biedt een veelzijdige basis die je kunt aanpassen aan je eigen smaak.
Van zijn bescheiden oorsprong in de 12e eeuw tot aan de moderne keukentafels, heeft de galette een lange weg afgelegd. Boekweit, het hoofdingrediënt, werd destijds gewaardeerd om zijn voedingswaarde en het vermogen om te groeien in de arme Bretonse bodem. Vandaag de dag wordt het nog steeds gewaardeerd, niet alleen vanwege de voedingswaarde, maar ook voor de unieke, nootachtige smaak die het aan gerechten geeft.
Het maken is misschien een avontuur op zich, zeker als je dit nog nooit gemaakt hebt. Het proces van het bereiden van het beslag, het zorgvuldig bakken van elke galette tot perfectie, en het kiezen van de vulling, of dat nu klassiek is met ham, kaas en een ei, of iets meer avontuurlijk, is een waar genot.
Bretonse galette
Materialen
Ingrediënten
- 130 gram boekweitmeel
- 415 milliliter water
- ½ theelepel zout
- Boter om in te bakken
- Voor de vulling per galette
- 1 plak ham
- ¼ kop geraspte kaas bijvoorbeeld Gruyère of Emmental
- 1 ei
Instructies
- Doe het boekweitmeel en zout in een grote kom en meng goed door elkaar.
- Voeg geleidelijk het water toe terwijl je roert, om een glad beslag zonder klontjes te krijgen. Het beslag moet vloeibaar maar niet te dun zijn.
- Dek de kom af en laat het beslag minstens 2 uur (of idealiter een nacht) in de koelkast rusten. Dit helpt de smaken te ontwikkelen en verbetert de structuur van de galettes.
- Verhit een beetje boter in een grote koekenpan of speciale galettepan op middelhoog vuur.
- Giet een dunne laag beslag in de pan en draai de pan rond om een gelijkmatige, ronde galette te vormen
- Bak tot de randen beginnen te krullen en de onderkant goudbruin is, ongeveer 2 minuten, en draai dan voorzichtig om.
- Leg, terwijl de tweede kant bakt, een plak ham op de galette, strooi de geraspte kaas erover en breek een ei in het midden.
- Vouw de randen van de galette iets naar binnen om de vulling te omlijsten, maar laat het midden met het ei open.
- Laat de galette nog 1 tot 2 minuten bakken, tot het eiwit gestold is maar de dooier nog zacht.
- Serveer de galette direct, eventueel met wat verse peper uit de molen.
- Herhaal dit proces voor de overige galettes. Dit basisrecept biedt tal van mogelijkheden om te variëren met de vulling, dus wees niet bang om te experimenteren met verschillende ingrediënten naar wens.
Voedingswaarde
Volg ons
Wist je dat?
- De traditionele Bretonse galette wordt gemaakt van boekweitmeel. Wat oorspronkelijk uit Azië komt en pas in de 15e eeuw in Bretagne werd geïntroduceerd.
- In sommige delen van Bretagne wordt de galette ook wel “krampouz” genoemd, afgeleid van het Bretonse woord voor pannenkoek.
- De ronde vorm van de galette symboliseert de zon en werd oorspronkelijk gemaakt tijdens de zonnewendefeesten.
- Er bestaat een oud Bretons gebruik waarbij men een munt in het beslag verbergt. Degene die de munt vindt, heeft geluk voor het komende jaar.
- In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, worden traditionele galettes vaak zonder suiker gemaakt, zelfs als ze zoet worden geserveerd.
- Er zijn varianten van de galette waarin cider, een populaire drank in Bretagne, in het beslag wordt verwerkt voor extra smaak.
- Een typische vulling voor een hartige galette is “andouille de Guémené,” een unieke soort worst gemaakt van ingewanden van varkens.
- In sommige Bretonse dorpen worden galettes alleen gemaakt tijdens speciale gelegenheden, zoals marktdagen of religieuze feesten.
- De dikte van een galette kan variëren afhankelijk van de regio in Bretagne. Sommige zijn dun en krokant, terwijl andere dikker en zachter zijn.
- Er zijn recepten die vereisen dat het galettebeslag 24 uur moet rusten om de smaken volledig te laten ontwikkelen.
- Het traditionele gereedschap voor het maken van galettes is een “rozell”. Een houten spreider die helpt het beslag gelijkmatig over de hete plaat te verdelen.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".