Bulgur koken

Bulgur koken

Hoe lang bulgur koken? Een voedzaam graanproduct dat veel wordt gebruikt in de Mediterrane en Midden-Oosterse keuken. Het is gemaakt van verschillende tarwesoorten die zijn gestoomd, gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken.

Er zijn verschillende soorten, variërend in grootte en kooktijd. De meest voorkomende zijn fijne en grove bulgur. Fijne bulgur wordt vaak gebruikt voor gerechten zoals tabouleh, terwijl grove bulgur vaak wordt gebruikt in pilavs of als vervanging voor rijst.

Bulgur koken heeft een rijke geschiedenis en is een belangrijk onderdeel van de eetcultuur in landen zoals Turkije, Libanon en Syrië.

klein

Hoe lang bulgur koken?

Bulgur koken is een snelle en eenvoudige manier om een voedzame basis te bereiden voor een verscheidenheid aan gerechten. Bulgur, een graanproduct gemaakt van voorgekookte, gedroogde en grof gemalen tarwekorrels, staat bekend om zijn nootachtige smaak en stevige textuur. Het is een populair ingrediënt in de Midden-Oosterse keuken, vooral bekend van gerechten zoals tabouleh en pilav.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rusttijd 5 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Mediterraan
Porties 4 Personen
Calorieën 239 kcal

Materialen

  • Pan

Ingrediënten
  

  • 2 kopjes bulgur
  • 4 kopjes water
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie optioneel

Instructies
 

  • Spoel de bulgur onder koud water totdat het water helder is. Laat de bulgur daarna uitlekken.
  • Doe het graan in een pan en voeg het water en het zout toe.
  • Breng het water aan de kook op hoog vuur. Roer het geheel een paar keer om te voorkomen dat deze aan de bodem van de pan plakt.
  • Zodra het water kookt, verlaag je het vuur naar laag, dek je de pan af en laat je het sudderen.
  • Laat de bulgur ongeveer 15 tot 20 minuten koken, of totdat al het water is opgenomen en de bulgur zacht is.
  • Haal de pan van het vuur en laat het 5 minuten rusten met het deksel er nog op.
  • Roer he los met een vork en voeg eventueel de olijfolie toe om het extra smaak te geven.
  • Serveer de bulgur warm als bijgerecht, of laat het afkoelen en gebruik het als basis voor een salade.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 375 gramCalorieën: 239 kcalKoolhydraten: 80 gEiwit: 9.5 gVet: 1 gVerzadigd vet: 0.1 gVezels: 2 gSuiker: 2.2 gCalcium: 30 mgIJzer: 4.5 mg

Volg ons

Facebook
Pinterest
Instagram
 
Trefwoord Bulgur koken
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

MijMijn advies en tips

  1. In plaats van bulgur simpelweg te koken in water, probeer het eens te weken in koude bouillon. Dit geeft de korrels een diepere smaak en maakt ze zachter zonder dat je ze hoeft te koken. Laat de bulgur minstens een uur weken voor optimaal resultaat.
  2. Net zoals je dat met noten zou doen, kun je bulgur licht roosteren in een droge koekenpan voordat je het kookt. Dit geeft een nootachtige smaak aan de korrels die je gerechten een unieke twist geeft.
  3. In plaats van broodkruimels, kun je gekookte bulgur gebruiken om gehaktballen samen te houden. Dit voegt niet alleen gezonde vezels toe, maar zorgt ook voor een interessante textuur en smaak.
  4. Bulgur is niet alleen voor hartige gerechten. Kook de bulgur in melk of een plantaardige melkvervanger en voeg wat honing, kaneel en fruit toe voor een voedzaam ontbijt dat een alternatief biedt voor havermout.Gebruik fijnere bulgur korrels als vervanging voor arborio rijst in een risotto gerecht. Voeg de bouillon geleidelijk toe zoals je dat bij risotto zou doen, en je krijgt een romige, smaakvolle schotel met een twist.
  5. Fermenteer je bulgur, een minder bekende techniek, maar je kunt het laten fermenteren om een unieke, lichtzure smaak te ontwikkelen. Meng de gekookte bulgur met een beetje yoghurt en laat het een dag of twee op kamertemperatuur staan. Gebruik dit als basis voor salades of als bijgerecht.
  6. Gebruik bulgur in plaats van sushirijst voor een gezonder alternatief. Kook de bulgur en meng het met een beetje rijstazijn, suiker en zout. Gebruik het dan als basis voor je favoriete sushirolletjes.
  7. Gebruik gekookte bulgur gemengd met kruiden, noten en gedroogde vruchten om groenten zoals paprika’s, tomaten of courgettes te vullen. Bak of grill de gevulde groenten voor een heerlijk en gezond gerecht.
  8. Maak je eigen gezonde chips door gekookte bulgur te mengen met wat kruiden en olie, en het mengsel dun uit te smeren op een bakplaat. Bak het in de oven tot het knapperig is. Deze chips zijn een uniek en gezonder alternatief voor aardappelchips.

Bulgur anders koken

In de magnetron

Bulgur koken in de magnetron is een snelle en eenvoudige manier om deze heerlijke graansoort klaar te maken. Je hebt maar een paar minuten nodig om een perfect resultaat te bereiken. Het enige wat je hoeft te doen, is de bulgur met water in een magnetronbestendige kom doen. Zorg ervoor dat je genoeg water toevoegt, zodat de bulgur goed kan opzwellen. Dek de kom af met een magnetrondeksel of een bord en verwarm het geheel een paar minuten op hoge stand. Laat de bulgur daarna even rusten, zodat het vocht goed opgenomen wordt. En voilà, je hebt binnen no-time een heerlijke basis voor je gerecht.

In de snelkookpan

Bulgur koken in de snelkookpan is ideaal voor wie weinig tijd heeft, maar toch een smaakvolle maaltijd wil bereiden. De snelkookpan versnelt het kookproces aanzienlijk, terwijl de bulgur zijn volle smaak behoudt. Voeg de bulgur en water in de juiste verhouding toe aan de pan, sluit de deksel goed af en stel de pan in op de juiste druk. Binnen een paar minuten is je bulgur klaar. Laat de druk voorzichtig ontsnappen en je hebt perfect gekookte bulgur, klaar om te serveren.

In de airfryer

Bulgur koken in de airfryer klinkt misschien ongebruikelijk, maar het kan echt! Deze methode is perfect als je de bulgur een iets knapperigere textuur wilt geven. Meng de bulgur eerst met een beetje olie en water en plaats het mengsel in een ovenbestendige schaal die in de airfryer past. Stel de airfryer in op een matige temperatuur en laat de bulgur rustig garen. Af en toe even omroeren voor een gelijkmatige bereiding. Na een paar minuten heb je een verrassend lekkere en luchtige bulgur, die net even anders is dan anders.

In de slowcooker

Bulgur koken in de slowcooker is een geweldige manier om de smaken echt goed te laten ontwikkelen. Deze methode kost wel wat meer tijd, maar het resultaat is het wachten waard. Voeg de bulgur samen met het water toe aan de slowcooker en stel deze in op de lage stand. Laat het geheel een paar uur sudderen. De bulgur neemt langzaam het vocht op en krijgt een heerlijk zachte textuur. Ideaal voor een ontspannen maaltijd zonder dat je er omkijken naar hebt.

Mij Hoe ik gekookte bulgur het liefst eet?

Ik geniet het meest van gekookte bulgur als het wordt gecombineerd met een verscheidenheid aan smaken en texturen. De zachte, nootachtige smaak van de bulgur past perfect bij frisse groenten zoals tomaten, komkommers en paprika’s.

Een vleugje citroensap en een scheutje olijfolie geven het geheel een lichte, verfrissende toets. Voor extra smaak voeg ik vaak verse kruiden toe, zoals peterselie, munt of koriander. Het gerecht wordt helemaal afgemaakt met wat geroosterde noten of zaden voor een knapperige bite.

Deze combinatie van ingrediënten zorgt voor een voedzame en smaakvolle maaltijd die zowel koud als warm heerlijk is.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept