Groene asperges invriezen is een fantastische manier om de houdbaarheid van deze heerlijke lente- en zomergroente te verlengen. Het seizoen van groene asperges is relatief kort, maar dankzij de vriezer kunnen we het hele jaar door genieten van hun frisse, knapperige smaak. Het invriezen van groene asperges is niet alleen praktisch, maar het zorgt er ook voor dat we altijd een gezonde groente bij de hand hebben om onze maaltijden te verrijken.
Bovendien is het proces van asperges invriezen verrassend eenvoudig en kost het slechts een klein beetje van je tijd.
Groene asperges invriezen
Materialen
- Diepvrieszakjes of diepvriesbakjes
Ingrediënten
- Verse groene asperges
Instructies
- Begin met het zorgvuldig wassen van de asperges onder koud stromend water. Snijd vervolgens de houtachtige onderkant van de stelen af; een goede vuistregel is om ongeveer 2 cm van de onderkant te verwijderen.
- Blancheren is een cruciale stap om de kleur, smaak en voedingsstoffen van de asperges te behouden. Breng een grote pan water aan de kook en voeg de asperges toe. Laat ze afhankelijk van de dikte 2 tot 4 minuten koken. Dunne asperges hebben minder tijd nodig dan dikke.
- Haal de asperges na het blancheren onmiddellijk uit de pan en dompel ze onder in het ijswater. Dit proces stopt het koken meteen en helpt de mooie groene kleur te behouden.
- Leg de geblancheerde en geschrokken asperges op keukenpapier en dep ze voorzichtig droog. Het is belangrijk dat de asperges volledig droog zijn om ijskristal vorming te voorkomen.
- Verdeel de asperges in porties zoals je ze later wilt gebruiken. Plaats de droge asperges in vriesbestendige zakjes of bakjes. Probeer zoveel mogelijk lucht uit de zakjes te halen om vriesbrand te voorkomen. Label de zakjes of bakjes met de datum van invriezen.
- Plaats de zakjes of bakjes in de vriezer. Groene asperges kunnen, indien goed ingevroren, tot 12 maanden bewaard worden zonder significant verlies van smaak of textuur.
Voedingswaarde
Volg ons
Dit zal je misschien ook interesseren
Groene asperges bakken
Groene asperges bakken is simpel en snel te doen. Je hebt alleen wat olijfolie nodig en een goede pan. Snij de harde uiteinden van de asperges af en verhit de olijfolie in de pan. Leg de asperges in de hete olie en bak ze ongeveer 5 tot 7 minuten. Blijf ze af en toe omdraaien, zodat ze aan alle kanten mooi bruin worden. Als ze beetgaar zijn, kun je ze van het vuur halen. Ze zijn perfect als bijgerecht of in een salade.
Witte asperges koken
Witte asperges koken is een leuke klus. Je schilt ze voorzichtig om de taaie buitenkant weg te halen. Vervolgens doe je ze in een pan met water en een beetje zout. Breng het aan de kook en laat de asperges zo’n tien minuten zachtjes koken. Daarna haal je ze uit het water, even laten uitlekken en ze zijn klaar om te serveren. Lekker met een klontje boter of een romige saus.
Bewaren in de koelkast
Als je van plan bent je groene asperges binnen een paar dagen te gebruiken, is de koelkast de beste plek om ze te bewaren. Wikkel de uiteinden van de asperges in een vochtige doek en plaats ze in een open plastic zak in de groentelade. Zo blijven ze tot wel een week vers.
Controleer je asperges regelmatig op tekenen van bederf, zoals zachte plekken of een onaangename geur. Dit helpt voorkomen dat één slechte asperge de rest besmet.
Hoewel invriezen de houdbaarheid verlengt, is het beste om je ingevroren asperges binnen 8 tot 12 maanden te gebruiken voor de beste kwaliteit en smaak.
Kun je met vacumeren groene asperges langer bewaren?
Ja, vacumeren is een uitstekende methode om groene asperges langer te bewaren, zowel in de koelkast als in de vriezer. Door de lucht uit de verpakking te halen, vertraag je het oxidatieproces, wat de versheid van de asperges ten goede komt.
Mijn advies en tips
- Begin met het goed spoelen van de asperges onder koud water om vuil en pesticiden te verwijderen. Maar hier komt het geheime wapen: droog ze vervolgens heel goed af met een schone theedoek of keukenpapier. Droge asperges bevriezen namelijk veel beter en klonteren minder samen.
- Blancheren is een belangrijke stap, maar wist je dat je een snufje zout moet toevoegen aan het water? Dit helpt niet alleen om de heldergroene kleur te behouden, maar zorgt er ook voor dat de asperges hun voedingsstoffen beter vasthouden. Blancheer ze 2 tot 3 minuten, afhankelijk van de dikte.
- Direct na het blancheren is het essentieel om de asperges in ijswater te dompelen. Maar hier is de truc: voeg wat citroensap aan het ijswater toe. Dit behoudt niet alleen de kleur, maar geeft ook een subtiele frisheid aan de asperges.
- Voordat je de asperges in een zak stopt, leg ze uit elkaar op een bakplaat en vries ze voor een uur in. Door deze techniek blijven ze niet aan elkaar plakken in de diepvries en kun je later precies de hoeveelheid nemen die je nodig hebt.
- Een beetje een investering, maar het gebruik van vacuümzakken kan een wereld van verschil maken. Door alle lucht eruit te halen, voorkom je vriesbrand en blijven je asperges veel langer goed. Heb je geen vacuümmachine? Een rietje kan ook wonderen doen om de lucht uit een zak te zuigen.
- Dit lijkt misschien een open deur, maar zorg ervoor dat je elke zak labelt met de datum van invriezen. Groene asperges blijven het beste tot ongeveer een jaar goed in de vriezer, maar het is handig om bij te houden hoelang ze er al in liggen.
- Overweeg om de asperges in porties in te vriezen die je normaal gesproken in één keer gebruikt. Dit bespaart je de moeite om steeds dezelfde zak opnieuw te openen en sluit fouten uit bij het inschatten van hoeveel je nodig hebt.
- Bij het heropwarmen is het belangrijk om de asperges niet direct in de pan te gooien. Ontdooi ze eerst in de koelkast voor een paar uur of in een kom met koud water. Kook ze vervolgens kort of bak ze in een hete pan om de beste textuur te behouden.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".