Recepten

Hongaarse goulash

Gepubliceerd door
Wilhelmus Hengstmengel

Hongaarse goulash roept bij velen onder ons beelden op van gezellige familiemaaltijden, waarbij de rijke, rokerige aroma’s van paprika en langzaam gesudderd vlees door het huis dwarrelen. Maar wat weten we echt over dit iconische gerecht dat zo diep is geworteld in de Hongaarse cultuur? Hoe heeft het zijn weg gevonden van de uitgestrekte vlaktes van Hongarije naar onze wereldwijde keukens en harten?

Bij het horen van de term goulash, denken we vaak aan een rijke, vlezige stoofpot, doordrenkt met de onmiskenbare smaak van paprika. Maar er is zoveel meer te ontdekken en te leren over dit traditionele gerecht. Het verhaal van de goulash begint op de Hongaarse poesta, de uitgestrekte graslanden waar herders hun vee hoedden. Deze herders, bekend als “gulyás”, waren de naamgevers en oorspronkelijke makers van het gerecht dat wij vandaag de dag kennen als goulash.

Goulash was voor hen een eenvoudig en voedzaam gerecht, bereid met de ingrediënten die voorhanden waren: rundvlees, uien, en natuurlijk, paprika. In de loop van de tijd reisde het gerecht van de Hongaarse vlakten naar de eettafels van gezinnen in Boedapest, waarna het de internationale grenzen overstak en een plek veroverde in de wereldkeuken.

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van goulash is de warme, troostende omhelzing van smaken en texturen die het biedt. Het is een gerecht dat het vermogen heeft om ons te verbinden met een rijke culinaire geschiedenis, terwijl het ons ook de vrijheid geeft om te experimenteren en onze eigen draai eraan te geven. Of je nu de technieken van Hongaarse grootmoeders volgt of je eigen moderne twist toevoegt, het maken van een pot goulash is een uitnodiging om te vertragen, om de ingrediënten en de kunst van het koken te waarderen. Dit is overigens ook vaak de versie die je in de andere alpenlanden, bijvoorbeeld tijdens de wintersport in Oostenrijk. Dat komt omdat beide landen vroeger nauw met elkaar verbonden waren.

Afdrukken

Recept Hongaars goulash

Hongaarse goulash, een gerecht dat synoniem staat voor verwarmende, troostende maaltijden, heeft zijn weg gevonden naar talloze keukens wereldwijd en veroverde de harten van vele culinaire avonturiers. Met zijn rijke en robuuste smaken biedt dit Hongaarse stoofpotje een hartelijke maaltijd die perfect is voor gezellige avonden met familie en vrienden. Hieronder delen we een eenvoudig recept waarmee je dit heerlijke gerecht zelf voor 4 personen kunt bereiden.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hongaars
Trefwoord Hongaarse goulash
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 395kcal

Materialen

  • Pan

Ingrediënten

  • 600 gram rundvlees runderlappen of sukadelappen, in blokjes
  • 2 grote uien fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 eetlepels paprikapoeder
  • 2 rode paprika’s in blokjes
  • 2 tomaten in blokjes
  • 2 aardappelen in blokjes
  • 1,5 liter runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel karwijzaad
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie om in te bakken

Instructies

  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote stoofpot of braadpan. Braad de blokjes rundvlees aan tot ze een mooi bruin korstje krijgen. Haal het vlees uit de pan en zet het even opzij.
  • In dezelfde pan fruit je nu de fijngesnipperde uien en knoflook aan, totdat ze zacht en glazig zijn.
  • Voeg het paprikapoeder toe en bak dit kort mee om de smaken goed los te laten komen.
  • Voeg de blokjes paprika en tomaat toe aan de pan. Bak ze kort mee en voeg daarna het aangebraden vlees weer toe.
  • Giet de runderbouillon erbij en voeg de laurierblaadjes en het karwijzaad toe.
  • Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur lager en laat je de goulash zachtjes sudderen met de deksel op de pan.
  • Na ongeveer 1,5 uur sudderen voeg je de aardappelblokjes toe. Laat het geheel nu nog ongeveer 30 minuten sudderen, totdat het vlees en de aardappelen gaar zijn. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de goulash in diepe borden of kommen en geniet van deze hartverwarmende maaltijd.

Notities

 

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 500gram | Calorieën: 395kcal | Koolhydraten: 8.4g | Eiwit: 36.8g | Vet: 23.5g | Verzadigd vet: 5.6g | Vezels: 2.4g | Suiker: 5.6g

Mijn advies en tips

  1. Traditioneel wordt goulash gemaakt met runderstoofvlees of runderlappen, maar probeer eens ossobuco (kalfsschenkel) voor een rijke, gelatineuze textuur. Het merg in de schenkel geeft extra diepte aan de smaak en maakt de goulash fluweelzacht.
  2. Naast de standaard zoete paprikapoeder kun je gerookt paprikapoeder gebruiken. Dit voegt een subtiele rooksmaak toe aan de goulash, wat de smaakbeleving enorm verrijkt.
  3. Een klein beetje gemalen karwijzaad kan wonderen doen voor de smaak. Karwij heeft een warme, aardse smaak die perfect samengaat met de rijke saus van de goulash.
  4. Voeg een theelepel honing toe aan de goulash om de zuurte van de tomaten in balans te brengen. Dit zorgt voor een harmonieuze smaak zonder dat de goulash zoet wordt.
  5. In plaats van gewone water of bouillon te gebruiken, los een runderbouillonblokje op in warm water en voeg dit toe. Dit versterkt de vleessmaak en geeft de goulash een extra diepgang.
  6. Laat de goulash op een zeer lage temperatuur sudderen voor minstens drie uur. Dit zorgt ervoor dat het vlees extreem mals wordt en de smaken goed kunnen samensmelten.
  7. Voeg naast aardappelen in blokjes ook een paar grotere stukken toe. De kleinere blokjes vallen uiteen en dikken de saus in, terwijl de grotere stukken een stevige beet behouden.
  8. Aan het einde van de kooktijd, voeg een beetje versgeraspte citroenschil toe. Dit geeft een onverwachte frisse twist aan de goulash en maakt het gerecht lichter en levendiger.
  9. Laat de goulash na het koken minstens een uur rusten voordat je het serveert. Dit geeft de smaken de tijd om zich verder te ontwikkelen en zorgt voor een nog rijkere smaakervaring.

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Gepubliceerd door
Wilhelmus Hengstmengel

Recente berichten

Paprika bakken

Hoe lang paprika bakken? Het is een heerlijke, veelzijdige en kleurrijke groente die in een… Lees meer

3 dagen geleden

Hoe gezonder aardappelen eten?

De aardappel is een basisvoedsel in veel huishoudens en wordt vaak gezien als gezond. Friet,… Lees meer

3 dagen geleden

Conchiglie koken

Hoe lang conchiglie koken? Ook wel bekend als schelpjespasta, een populaire pastavorm die zijn naam… Lees meer

3 dagen geleden

Is ons voedsel nog wel veilig?

Als we door de supermarkt lopen, zien we rijen met producten die er aantrekkelijk uitzien:… Lees meer

3 dagen geleden

Rabarber koken

Hoe lang rabarber koken? Het is een van die bijzondere groenten die vaak als fruit… Lees meer

3 dagen geleden

Lamsbout braden

Hoe lang lamsbout braden? Het achterste deel van het lam, staat bekend om zijn rijke,… Lees meer

3 dagen geleden