Recepten

Kaasstengels

Gepubliceerd door
Wilhelmus Hengstmengel

Kaasstengels, wie kent ze niet? Deze knapperige, kaasachtige lekkernijen zijn een ware traktatie voor de smaakpapillen en hebben in de loop der tijd hun weg gevonden naar de harten van jong en oud. Het maken is een activiteit die niet alleen eindigt met een heerlijke snack, maar het is ook een plezierig proces op zich.

De oorsprong is niet helemaal duidelijk, maar één ding is zeker: ze zijn overal ter wereld populair. In Nederland, waar kaas een belangrijk onderdeel is van de cultuur en keuken, zijn ze een favoriete snack bij de borrel of gewoon als tussendoortje. Ze kunnen worden geserveerd bij een koud glas bier, een glas wijn, of gewoon een kopje thee of koffie. Ze zijn veelzijdig, heerlijk, en het beste van alles, ongelooflijk eenvoudig te maken.

Wat het maken zo leuk maakt, is dat je met het basisrecept kunt variëren naar hartenlust. Experimenteer met verschillende soorten kaas, voeg kruiden toe of maak ze extra pittig voor een unieke twist. Je kunt ze zo eenvoudig of zo extravagant maken als je zelf wilt.

Kaasstengels maken kun je het beste met behulp van een oven doen, dat geeft ze die onweerstaanbare knapperigheid, terwijl de binnenkant zacht en vol smaak blijft. Het hele huis vult zich met de heerlijke geur van gesmolten kaas en versgebakken deeg, wat het wachten op deze lekkernij bijna net zo goed maakt als het eten ervan.

Afdrukken

Kaasstengels maken

Kaasstengels maken is een feestje op zich. Deze krokante lekkernijen zijn perfect als snack voor bij de borrel of gewoon voor de lekkere trek. Met dit recept maak je genoeg voor vier personen, zodat iedereen kan meegenieten van jouw culinaire kunsten. Hieronder volgt een eenvoudig en heerlijk recept voor het maken van kaasstengels.
Gang Tussendoortje
Keuken Internationaal
Trefwoord Kaasstengels maken
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 569kcal

Materialen

  • Oven

Ingrediënten

  • 4 vellen bladerdeeg uit de koeling of diepvries
  • 200 gram geraspte kaas bijvoorbeeld een mix van Goudse en Parmezaanse kaas
  • 1 ei geklopt
  • Snufje zout
  • Snufje peper
  • Optioneel: sesamzaadjes of maanzaad voor extra smaak en textuur

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Als je bladerdeeg uit de diepvries gebruikt, laat dit dan eerst ontdooien volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Rol de vellen bladerdeeg uit op een schoon en licht bebloemd werkblad. Probeer een rechthoekige vorm te krijgen met een dikte van ongeveer 3 mm.
  • Bestrijk het bladerdeeg voorzichtig met het geklopte ei. Verdeel de geraspte kaas gelijkmatig over het bladerdeeg en bestrooi met een snufje zout en peper. Als je hebt gekozen voor sesamzaadjes of maanzaad, strooi deze dan nu ook over het bladerdeeg.
  • Snij het bladerdeeg in stroken van ongeveer 1 cm breed. Pak nu een strook vast aan beide uiteinden en draai ze voorzichtig in tegengestelde richting om een spiraalvormige stengel te creëren. Leg de gedraaide repen bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat, zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de stengels zit.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de stengels in 10 tot 15 minuten goudbruin en krokant. Hou ze goed in de gaten, want de baktijd kan variëren afhankelijk van je oven.
  • Laat ze even afkoelen voordat je ze serveert. Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn.

Notities

 

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 3Stuks | Calorieën: 569kcal | Koolhydraten: 42.3g | Eiwit: 13.3g | Vet: 38.2g | Verzadigd vet: 25.5g | Vezels: 1.2g | Suiker: 0.2g

Mijn advies en tips

  1. In plaats van alleen maar cheddar te gebruiken, probeer een mix van verschillende kaassoorten zoals Parmezaan, Gouda, en blauwe kaas. Dit geeft je kaasstengels een diepere en complexere smaak.
  2. Laat het deeg minstens 30 minuten in de koelkast rusten voordat je het uitrolt. Dit zorgt ervoor dat de boter in het deeg hard blijft en je stengels knapperig worden in plaats van zompig.
  3. Meng kruiden zoals tijm, rozemarijn, of knoflookpoeder door het deeg. Dit geeft extra smaak aan je kaasstengels die ze nog lekkerder maakt.
  4. Bladerdeeg kan je kaasstengels een lichte en luchtige textuur geven. Rol het deeg dun uit, strooi de kaas en kruiden erop, en vouw het dan meerdere keren om lagen te creëren.
  5. Een dun laagje honing op je kaasstengels voor het bakken kan een heerlijke zoete en hartige combinatie opleveren. Dit contrast in smaken is verrassend en zeer smakelijk.
  6. Strooi sesamzaad, maanzaad, of fijngehakte noten over je kaasstengels voordat je ze bakt. Dit geeft een extra knapperige textuur en een nieuwe smaakdimensie.
  7. Voeg een dun laagje gekarameliseerde uien toe tussen de lagen van je kaasstengels. Dit voegt een zoete en hartige smaak toe die perfect combineert met de kaas.
  8. Gebruik zuurdesem in plaats van gewoon brooddeeg voor een diepere, lichtzure smaak die uitstekend past bij de kaas. Dit kan je kaasstengels ook een betere textuur geven.
  9. Bak je kaasstengels in een voorverwarmde oven van 220 °C. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat de buitenkant snel knapperig wordt terwijl de binnenkant zacht blijft.

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Gepubliceerd door
Wilhelmus Hengstmengel

Recente berichten

Paprika bakken

Hoe lang paprika bakken? Het is een heerlijke, veelzijdige en kleurrijke groente die in een… Lees meer

3 dagen geleden

Hoe gezonder aardappelen eten?

De aardappel is een basisvoedsel in veel huishoudens en wordt vaak gezien als gezond. Friet,… Lees meer

3 dagen geleden

Conchiglie koken

Hoe lang conchiglie koken? Ook wel bekend als schelpjespasta, een populaire pastavorm die zijn naam… Lees meer

3 dagen geleden

Is ons voedsel nog wel veilig?

Als we door de supermarkt lopen, zien we rijen met producten die er aantrekkelijk uitzien:… Lees meer

3 dagen geleden

Rabarber koken

Hoe lang rabarber koken? Het is een van die bijzondere groenten die vaak als fruit… Lees meer

3 dagen geleden

Lamsbout braden

Hoe lang lamsbout braden? Het achterste deel van het lam, staat bekend om zijn rijke,… Lees meer

4 dagen geleden