Kaneel ijs maken is niet zomaar een culinair experiment; het is eerder een kunstvorm waarbij eenvoudige ingrediënten worden omgetoverd tot een verrukkelijke traktatie die zowel troost biedt op een warme zomerdag als warmte brengt op een koude winteravond. Het proces van het maken van kaneel ijs is niet alleen een genot voor de smaakpapillen, maar ook voor de ziel, omdat het de perfecte balans vindt tussen zoetheid, romigheid en de warme, kruidige smaak van kaneel.
Of je nu vaker ijs gemaakt hebt of een beginner op zoek naar een nieuwe culinaire uitdaging bent, het maken van ijs met een ijsmachine is een activiteit die iedereen kan genieten. Van het verzamelen van verse ingrediënten tot het wachten tot het ijsmengsel perfect is opgestijfd, elk onderdeel van het proces draagt bij aan de anticipatie en opwinding van het uiteindelijke resultaat: een heerlijk kommetje zelfgemaakt kaneel ijs waarvan je nooit genoeg zult krijgen.
Kaneel ijs maken
Materialen
- IJsmachine
Ingrediënten
- 500 milliliter volle melk
- 250 milliliter slagroom
- 150 gram kristalsuiker
- 1 eetlepel vanille-extract
- 2 eetlepels gemalen kaneel
Instructies
- Giet de volle melk, slagroom, kristalsuiker, vanille-extract en gemalen kaneel in een grote kom.
- Roer alles goed door elkaar totdat de suiker volledig is opgelost en de ingrediënten gelijkmatig zijn gemengd.
- Bedek de kom met plastic folie en zet hem in de koelkast om minstens een uur af te koelen, bij voorkeur de hele nacht.
- Zorg ervoor dat de kom van je ijsmachine minstens 12 uur van tevoren in de vriezer is geplaatst.
- Giet het gekoelde mengsel in de kom van de ijsmachine en laat de machine draaien volgens de instructies van de fabrikant, meestal ongeveer 20 tot 30 minuten.
- Zodra het ijs de gewenste consistentie heeft bereikt, schep je het in een luchtdichte container en zet je het nog een paar uur in de vriezer om verder op te stijven.
Voedingswaarde
Volg ons
Mijn advies en tips
- Voor een dieper en complexer smaakprofiel, voeg hele kaneelstokjes toe aan je melk en roommengsel terwijl het verwarmt. Laat het een tijdje trekken. Hierdoor krijg je een rijkere kaneelsmaak die niet te bereiken is met alleen kaneelpoeder.
- Dit klinkt misschien raar, maar een klein beetje zout versterkt de kaneelsmaak en zorgt voor een betere balans in je ijs. Het zout helpt ook om de zoetheid iets te temperen, waardoor je ijs niet te overweldigend zoet is.
- Voor je de kaneelstokjes in de melk en room doet, rooster ze lichtjes in een droge pan. Dit zorgt ervoor dat de oliën in de kaneel vrijkomen en geeft een diepere smaak aan je ijs.
- In plaats van de kaneel rechtstreeks aan de melk toe te voegen, meng het eerst met de suiker die je gaat gebruiken. Dit helpt om de kaneel gelijkmatig door het ijs te verdelen en voorkomt klontjes.
- Een klein beetje vanille-extract kan wonderen doen voor de smaak van kaneelijs. Het geeft een subtiele, warme zoetheid die perfect past bij de pittige kaneel.
- In plaats van witte suiker, probeer bruine suiker. Dit geeft je ijs een karamelachtige diepte die perfect samengaat met de kaneelsmaak.
- Maak een eenvoudige siroop van suiker, water en kaneelstokjes en voeg deze toe aan je ijsmengsel. Dit geeft een intensere en meer geconcentreerde kaneelsmaak.
- Een scheutje honing kan de kaneelsmaak versterken en je ijs een mooie, natuurlijke zoetheid geven. Bovendien helpt honing om de textuur van het ijs glad en romig te houden.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".