Kerntemperaturen

Kerntemperatuur tournedos

Gepubliceerd door
Wilhelmus Hengstmengel

Kerntemperatuur tournedos is een cruciaal aspect voor het bereiken van de perfecte garing van dit prestigieuze stuk vlees. Tournedos, afkomstig uit het midden van de ossenhaas, staat bekend om zijn malsheid en smaakrijkdom. Voor velen is het bereiden van tournedos tot de gewenste gaarheid een ware culinaire uitdaging. De kerntemperatuur speelt hierbij een sleutelrol. Deze temperatuur bepaalt namelijk of je tournedos bloederig (rare), rosé (medium rare), doorbakken (medium) of goed doorbakken (well done) is.

Het begrijpen en correct toepassen van de kerntemperatuur is essentieel voor iedereen die streeft naar een perfect bereide tournedos. De juiste kerntemperatuur zorgt niet alleen voor een optimale smaakbeleving, maar ook voor een veilige consumptie. Bovendien kan de manier van bereiden – of je nu kiest voor de koekenpan, de oven, de airfryer, de magnetron of de barbecue – de kerntemperatuur en dus de uiteindelijke textuur van het vlees beïnvloeden.

Kerntemperatuur tournedos

De juiste kerntemperatuur voor een tournedos in een koekenpan hangt af van hoe je het vlees graag wilt hebben: rare, medium rare, medium of well done. Voor een perfecte bereiding in de koekenpan zijn dit de aanbevolen kerntemperaturen:

  • Rare: Een kerntemperatuur van ongeveer 50 tot 52 °C zorgt voor een tournedos die van binnen rood is, met een licht geseald buitenkantje.
  • Medium Rare: Voor een medium rare tournedos streef je naar een kerntemperatuur tussen 55 tot 57 °C. Dit levert een mooi roze binnenkant op met een sappige textuur.
  • Medium: Een medium gebakken tournedos bereik je bij een kerntemperatuur van 60 tot 62 °C. Het vlees is dan roze van binnen met meer garing dan een medium rare.
  • Well Done: Voor een doorbakken tournedos is een kerntemperatuur van 67 °C en hoger nodig. Het vlees heeft dan geen roze delen meer en is volledig gegaard.

Het is essentieel om een kwalitatieve vleesthermometer te gebruiken om de kerntemperatuur nauwkeurig te meten. Laat het vlees na het bakken ook even rusten zodat de sappen zich goed door het vlees kunnen verdelen, wat resulteert in een sappiger en smaakvoller stuk tournedos.

Overigens maakt het voor de temperatuur verder niet uit waarin je het vlees bakt.

Tips voor het meten van de kerntemperatuur

  1. Investeer in een kwalitatieve vleesthermometer om de meest nauwkeurige lezing te krijgen.
  2. Steek de thermometer in het dikste deel van het vlees voor de meest accurate temperatuur.
  3. Na het koken, laat het vlees ongeveer 5-10 minuten rusten. Dit helpt de sappen te herverdelen voor een sappiger resultaat.

Dit zal je misschien ook interesseren

Tournedos bakken

Tournedos is een delicaat stukje rundvlees, gesneden uit de ossenhaas. Dit malse vlees staat bekend om zijn rijke smaak. Het wordt vaak geserveerd met een lekkere saus en een bijgerecht dat de smaak van het vlees aanvult.

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Gepubliceerd door
Wilhelmus Hengstmengel

Recente berichten

Paprika bakken

Hoe lang paprika bakken? Het is een heerlijke, veelzijdige en kleurrijke groente die in een… Lees meer

3 dagen geleden

Hoe gezonder aardappelen eten?

De aardappel is een basisvoedsel in veel huishoudens en wordt vaak gezien als gezond. Friet,… Lees meer

3 dagen geleden

Conchiglie koken

Hoe lang conchiglie koken? Ook wel bekend als schelpjespasta, een populaire pastavorm die zijn naam… Lees meer

3 dagen geleden

Is ons voedsel nog wel veilig?

Als we door de supermarkt lopen, zien we rijen met producten die er aantrekkelijk uitzien:… Lees meer

3 dagen geleden

Rabarber koken

Hoe lang rabarber koken? Het is een van die bijzondere groenten die vaak als fruit… Lees meer

4 dagen geleden

Lamsbout braden

Hoe lang lamsbout braden? Het achterste deel van het lam, staat bekend om zijn rijke,… Lees meer

4 dagen geleden