Invriezen / Bewaren

Kipfilet invriezen

Gepubliceerd door
Wilhelmus Hengstmengel

Kipfilet invriezen is een slimme en efficiënte manier om je voedsel langer vers te houden en tegelijkertijd voedselverspilling tegen te gaan. Of je nu een grootverpakking kip in de aanbieding hebt gekocht of restjes hebt van een maaltijd (want ook reeds gebakken vlees kun je doorgaans invriezen), het invriezen is de oplossing om deze voor langere tijd te bewaren.

In dit proces zijn er echter enkele belangrijke stappen en tips die je moet volgen om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de kip behouden blijft.

Afdrukken

Hoe kipfilet invriezen

Kipfilet invriezen is een handige methode om je kip langer vers te houden en altijd een snelle maaltijd bij de hand te hebben.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Kipfilet invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 100kcal

Materialen

  • Diepvrieszakjes of diepvriesbakjes

Ingrediënten

  • Kipfilet

Instructies

  • Spoel de kip onder koud stromend water af en dep deze daarna goed droog met keukenpapier.
  • Als je van plan bent om slechts een deel van de kipfilet per keer te gebruiken, is het handig om de kipfilet nu in porties te snijden. Zo kun je later gemakkelijk de benodigde hoeveelheid ontdooien.
  • Plaats de filet in luchtdichte verpakkingen, zoals vrieszakken, diepvriesbakken of vacuümzakken. Dit helpt vriesbrand voorkomen en behoudt de kwaliteit van de kip. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht in de verpakking zit.
  • Label de verpakking met de datum van invriezen. Dit helpt je om bij te houden hoelang de kip al in de vriezer ligt en zorgt ervoor dat je oudere voorraden eerst gebruikt.
  • Plaats de verpakte kipfilet in de vriezer. Probeer de pakketjes niet op elkaar te stapelen totdat ze volledig bevroren zijn, zodat de kipfilet gelijkmatig en snel bevriest.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 400Gram | Calorieën: 100kcal | Eiwit: 22.8g | Vet: 0.9g | Verzadigd vet: 0.2g | Cholesterol: 45mg | Vitamin A: 0.03IU | Calcium: 10mg | IJzer: 0.6mg

Dit zal je misschien ook interesseren

Kipfilet bakken

Kipfilet bakken begint met het verhitten van wat olie of boter in de pan. Daarna leg je de filets in de pan en laat je ze rustig garen, terwijl je ze af en toe omdraait. Het is belangrijk om goed op te letten dat de kip mooi goudbruin wordt, zonder dat hij uitdroogt.

Gebakken kipfilet invriezen

Gebakken kipfilet invriezen is ook mogelijk. Zorg ervoor dat de kip volledig is afgekoeld voordat je deze invriest. Volg dezelfde stappen als hierboven, maar zorg ervoor dat je de kip eerst af laat koelen.

Bewaren in de koelkast

Als je van plan bent de kip binnen een paar dagen te gebruiken, kun je deze in de koelkast bewaren. Verse kipfilet blijft in de koelkast ongeveer 1 tot 2 dagen goed, terwijl gebakken kipfilet tot 3 tot 4 dagen houdbaar is.

Kun je met vacumeren kipfilet langer bewaren?

Vacumeren is een fantastische manier om kipfilet langer te bewaren. Door de lucht te verwijderen en de verpakking te verzegelen, wordt de houdbaarheid van zowel verse als gebakken kipfilet aanzienlijk verlengd.

Mijn advies en tips

  1. In plaats van een hele kip in één keer in te vriezen, verdeel de kip in porties. Denk aan hoeveel je normaal gesproken per maaltijd gebruikt en vries de kip in kleine zakjes in. Zo hoef je niet telkens een hele kip te ontdooien, wat tijd en energie bespaart.
  2. Wil je je kip extra smaak geven? Marineer de kip dan voordat je deze invriest. Gebruik je favoriete kruiden en sauzen, leg de kip in een afsluitbare zak en vries hem in. Wanneer je de kip later ontdooit, is hij al doordrenkt met heerlijke smaken.
  3. Schrijf altijd de datum en de inhoud op de zak of bak waarin je de kip invriest. Gebruik een watervaste stift. Zo weet je precies hoelang de kip al in de vriezer ligt en voorkom je dat je iets ouds per ongeluk gebruikt.
  4. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de zak haalt voordat je deze dichtmaakt en invriest. Minder lucht betekent minder kans op vriesbrand, waardoor de kwaliteit van de kip beter behouden blijft. Een vacuümmachine is ideaal, maar met je handen kun je ook een heel eind komen.
  5. Spreid de kipfilets of stukjes kip uit, zodat ze plat liggen als je ze invriest. Dit zorgt ervoor dat ze sneller bevriezen en later ook sneller ontdooien. Bovendien bespaart dit ruimte in je vriezer.
  6. Wil je stukjes kip apart kunnen pakken zonder alles te hoeven ontdooien? Leg bakpapier tussen de stukken kip voordat je ze in de vriezer stopt. Zo voorkom je dat ze aan elkaar vastvriezen en kun je precies pakken wat je nodig hebt.
  7. Heb je kippenbotten over na het bereiden van een maaltijd? Gooi ze niet weg! Vries ze apart in en gebruik ze later voor het maken van een heerlijke kippenbouillon. Dit is niet alleen duurzaam, maar geeft je bouillon ook een rijke smaak.
  8. Een andere truc is om kip in een beetje bouillon in te vriezen. Dit helpt de kip vochtig te houden en voorkomt dat hij uitdroogt tijdens het invriezen. Wanneer je de kip ontdooit, heb je meteen een smaakvolle basis voor je gerecht.

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Gepubliceerd door
Wilhelmus Hengstmengel

Recente berichten

Paprika bakken

Hoe lang paprika bakken? Het is een heerlijke, veelzijdige en kleurrijke groente die in een… Lees meer

3 dagen geleden

Hoe gezonder aardappelen eten?

De aardappel is een basisvoedsel in veel huishoudens en wordt vaak gezien als gezond. Friet,… Lees meer

3 dagen geleden

Conchiglie koken

Hoe lang conchiglie koken? Ook wel bekend als schelpjespasta, een populaire pastavorm die zijn naam… Lees meer

3 dagen geleden

Is ons voedsel nog wel veilig?

Als we door de supermarkt lopen, zien we rijen met producten die er aantrekkelijk uitzien:… Lees meer

3 dagen geleden

Rabarber koken

Hoe lang rabarber koken? Het is een van die bijzondere groenten die vaak als fruit… Lees meer

4 dagen geleden

Lamsbout braden

Hoe lang lamsbout braden? Het achterste deel van het lam, staat bekend om zijn rijke,… Lees meer

4 dagen geleden