Maissoep is zo’n gerecht dat troost biedt op een kille dag en verfrissing brengt tijdens een warme zomeravond. Deze soep combineert de natuurlijke zoetheid van mais met een rijke bouillon en een mix van kruiden en specerijen, wat resulteert in een smaakvol en bevredigend gerecht. Maar maissoep is meer dan alleen lekker; het is ook ongelooflijk veelzijdig en kan aangepast worden aan ieders smaak. Of je nu houdt van een romige textuur of een heldere bouillon, met vlees of vegetarisch, pittig of mild, er is een versie van maissoep die bij jou past.
Het mooie van de soep is dat het een uitstekende manier is om te experimenteren in de keuken. Met mais als basis kun je allerlei ingrediënten toevoegen die je maar wilt, zoals kip, bacon, garnalen, diverse groenten, en zelfs exotische kruiden en specerijen. Dit maakt het niet alleen een heerlijke soep, maar ook een spannend culinair avontuur. Bovendien is maissoep een geweldige manier om restjes te verwerken en een voedzame maaltijd op tafel te zetten zonder veel moeite.
Maissoep
Materialen
- Pan
Ingrediënten
- 4 maiskolven verse maiskorrels eraf gesneden (of 400 gram ingeblikte maiskorrels als alternatief)
- 1 liter kippen- of groentebouillon afhankelijk van je voorkeur
- 1 middelgrote ui fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 aardappel in kleine blokjes gesneden (voor extra dikte)
- 1 rode paprika in blokjes gesneden (optioneel, voor kleur en smaak)
- 200 ml room of kokosmelk voor een veganistische versie
- 2 eetlepels olijfolie of boter
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie of koriander als garnering
Instructies
- Als je verse mais gebruikt, snij dan de korrels van de kolven. Voor een extra rijke smaak kun je de lege kolven mee laten koken in de soep voor ze te verwijderen.
- Verhit de olijfolie of boter in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden ui toe en fruit deze tot hij glazig is, ongeveer 3 tot 4 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut tot het aroma vrijkomt.
- Voeg de maiskorrels, de blokjes aardappel, en eventueel de rode paprika toe aan de pan. Giet de bouillon erover en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken, of totdat de aardappel zacht is.
- Haal de pan van het vuur en verwijder de eventuele maiskolven. Pureer de soep met een staafmixer tot de gewenste consistentie is bereikt. Voeg de room (of kokosmelk) toe en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper.
- Verwarm de soep opnieuw op laag vuur. Serveer de soep in kommen en garneer met verse peterselie of koriander. Voor een extra touch kun je wat geroosterde maiskorrels of een scheutje room bovenop toevoegen.
Voedingswaarde
Volg ons
Mijn advies en tips
- Niets kan op tegen de smaak van verse mais. Snijd de korrels direct van de kolf af voor een intens zoete en knapperige textuur. Vermijd ingeblikte mais als je kunt, want verse mais tilt je soep echt naar een hoger niveau.
- Dit is een game changer. Door de maiskolven te roosteren voordat je de korrels verwijdert, geef je je soep een heerlijke, rokerige smaak die moeilijk te weerstaan is. Leg ze gewoon even op de barbecue of onder de grill.
- Wees niet bang om te experimenteren met kruiden. Probeer eens komijn, koriander of zelfs een beetje gerookte paprika. Deze kruiden voegen een extra laag smaak toe die je soep echt bijzonder maakt.
- Om een perfecte balans tussen een romige en textuurrijke soep te krijgen, pureer je de helft van de soep en laat je de andere helft zoals het is. Dit zorgt voor een rijke, dikke soep met nog steeds wat beet.
- Een paar druppels vers limoensap aan het einde van de bereiding kunnen je maissoep echt opfrissen. Het zuur van de limoen brengt de zoetheid van de mais perfect in balans en voegt een verrassende kick toe.
- Tijm en laurierbladeren geven je maissoep een verfijnde, kruidige smaak. Voeg ze toe tijdens het koken van je soep en verwijder ze voor het serveren. Ze brengen een diepe, aardse smaak die je soep naar een hoger niveau tilt.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".