Opwarmen

Oliebollen opwarmen

Gepubliceerd door
Wilhelmus Hengstmengel

Oliebollen opwarmen kan soms een hele uitdaging lijken, vooral als je wilt dat ze net zo lekker smaken als toen ze vers uit de frituurpan kwamen. Oliebollen, de traditionele Nederlandse lekkernij die vooral rond oud en nieuw populair is, zijn het lekkerst als ze warm en knapperig zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je de volgende dag of zelfs dagen later nog steeds kunt genieten van dat heerlijke oliebolletje?

Het lijkt misschien eenvoudig: je gooit ze gewoon even in de magnetron of oven, en klaar is Kees. Toch? Niet helemaal. Oliebollen opwarmen vereist net een beetje extra aandacht om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen of hun smaak verliezen. Of je ze nu zelf hebt gebakken, hebt gekocht bij een kraam of zelfs hebt ingevroren voor later gebruik, er zijn verschillende methoden om ze op te warmen en weer net zo lekker te maken als voorheen.

Afdrukken

Oliebollen opwarmen in de oven

Oliebollen opwarmen in de oven is een uitstekende manier om ze weer heerlijk warm en knapperig te krijgen, alsof ze net uit het vet komen. Deze methode is vooral handig als je een grote hoeveelheid oliebollen tegelijk wilt opwarmen, perfect voor als je gasten hebt of gewoon een flinke voorraad hebt liggen.
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord Oliebollen opwarmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 266kcal

Materialen

  • Oven

Ingrediënten

  • Oliebollen zoveel als je nodig hebt
  • Water of melk optioneel

Instructies

  • Begin met het voorverwarmen van je oven op 160 graden Celsius. Het is belangrijk dat de oven goed op temperatuur is, zodat de oliebollen gelijkmatig opwarmen.
  • Leg de oliebollen op een stuk bakpapier op het ovenrooster of direct op het rooster. Zorg ervoor dat ze niet tegen elkaar aan liggen, zodat de warme lucht er goed omheen kan circuleren.
  • Als je bang bent dat ze uitdrogen, kun je ze lichtjes bestrijken met wat water of melk. Gebruik hiervoor een kwastje en zorg ervoor dat je het niet te nat maakt.
  • Plaats het in het midden van de voorverwarmde oven en laat ze ongeveer 8 tot 10 minuten opwarmen. De exacte tijd kan afhangen van je oven en de grootte van de oliebollen.
  • Controleer na 8 minuten om te zien of ze al warm genoeg zijn. Pas de tijd zo nodig aan. Als ze aan één kant warmer zijn dan de andere, kun je ze halverwege de tijd even omdraaien.
  • Haal ze uit de oven zodra ze warm zijn en serveer ze direct. Pas op, ze kunnen van binnen erg heet zijn.

Notities

 

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 65gram | Calorieën: 266kcal | Koolhydraten: 42g | Eiwit: 6.5g | Vet: 7.5g | Verzadigd vet: 2g | Cholesterol: 20mg | Vezels: 1.8g | Suiker: 15g | Vitamin A: 0.01IU | Vitamin C: 0.8mg | Calcium: 60mg | IJzer: 1mg

Ingevroren oliebollen opwarmen

Heb je oliebollen ingevroren om ze langer te kunnen bewaren? Geen probleem, ook die kun je prima opwarmen. Haal ze eerst uit de vriezer en laat ze ongeveer een uur op kamertemperatuur komen.

Je kunt ze op dezelfde manier opwarmen als hierboven beschreven. Kies de methode die je het fijnst vindt en volg de stappen.

Hou er rekening mee dat het opwarmen van ingevroren oliebollen iets langer duurt dan wanneer ze op kamertemperatuur zijn. Geef ze dus even de tijd.

Mijn advies en tips

  1. Als je een airfryer hebt, is dit een geweldige manier om oliebollen op te warmen. Verwarm de airfryer voor op 160 graden Celsius en plaats de oliebollen er ongeveer 3 tot 4 minuten in. Dit zorgt voor een knapperige buitenkant terwijl de binnenkant zacht blijft. Een airfryer is perfect om die kraakverse textuur terug te brengen.
  2. Wanneer je oliebollen in de oven opwarmt, wikkel ze dan in aluminiumfolie en leg ze daarna in een ovenschaal die ook bedekt is met folie. Deze dubbele laag zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en voorkomt uitdroging. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius en bak de oliebollen 10 tot 12 minuten.
  3. Stomen is een verrassend goede manier om oliebollen op te warmen zonder dat ze uitdrogen. Plaats een stoommandje boven een pan met kokend water en leg de oliebollen erin. Stoom ze gedurende 5 tot 7 minuten. Deze methode houdt ze vochtig en heerlijk zacht.
  4. Om te voorkomen dat oliebollen taai worden in de magnetron, wikkel je ze in een vochtig keukenpapiertje voordat je ze verwarmt. Plaats de oliebollen op een magnetronbestendig bord en verwarm ze op middelhoge stand voor 30 tot 40 seconden. Het vochtige papier zorgt ervoor dat de oliebollen niet uitdrogen.
  5. Verhit een koekenpan op laag vuur en leg de oliebollen erin zonder olie toe te voegen. Dek de pan af met een deksel om de warmte vast te houden. Draai ze regelmatig om totdat ze door en door warm zijn. Deze methode geeft een lekker krokante buitenkant.
  6. Gebruik een tosti-ijzer om oliebollen op te warmen! Leg een oliebol in het tosti-ijzer en druk voorzichtig dicht, zonder te pletten. Verwarm ze zo’n 2 tot 3 minuten. Dit zorgt voor een verrassend lekkere krokante buitenkant terwijl de binnenkant zacht blijft.
  7. Voor een langzame en gelijkmatige opwarming, kun je oliebollen in een luchtdichte plastic zak doen en deze zak vervolgens in een kom met heet (niet kokend) water plaatsen. Laat ze 10 tot 15 minuten in het warme water liggen. Deze methode behoudt de vochtigheid en smaak van de oliebollen.
  8. Verwarm een klein beetje suikerstroop in een pan en bestrijk hiermee de oliebollen voordat je ze in de oven of airfryer verwarmt. Dit zorgt voor een heerlijk glazuurlaagje dat de oliebollen extra lekker maakt. Bak ze in de oven op 160 graden Celsius voor ongeveer 8 tot 10 minuten of in de airfryer voor 3 tot 4 minuten.

Oliebollen anders opwarmen

In de magnetron

Oliebollen opwarmen in de magnetron is de snelste manier om je bollen weer lekker warm en zacht te krijgen. Leg de oliebollen op een magnetronbestendig bord en zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Zet de magnetron op een gemiddelde stand, rond de 700 watt, en verwarm de oliebollen ongeveer 20 tot 30 seconden per bol. Controleer of ze warm genoeg zijn, want magnetrons verschillen in kracht. Wil je ze nog iets warmer? Voeg dan telkens 10 seconden toe. Maar pas op: te lang in de magnetron maakt de bollen snel taai.

In de oven

Oliebollen opwarmen in de oven is ideaal als je een krokant laagje wilt behouden. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Leg de oliebollen op een bakplaat bedekt met bakpapier. Zorg ervoor dat ze voldoende ruimte hebben om gelijkmatig warm te worden. Verwarm de oliebollen 5 tot 10 minuten, afhankelijk van hoe krokant je ze wilt. Eenmaal uit de oven, zijn ze heerlijk knapperig van buiten en zacht van binnen, precies zoals het hoort.

In de airfryer

Met een airfryer kun je oliebollen snel en gemakkelijk opwarmen, terwijl ze toch lekker krokant blijven. Stel de airfryer in op 160 graden Celsius. Leg de oliebollen in het mandje, zorg dat ze niet te veel op elkaar liggen, zodat de lucht er goed omheen kan circuleren. Warm ze 3 tot 5 minuten op. Dit is snel en geeft een perfect resultaat: krokant van buiten en heerlijk warm van binnen. Let er wel op dat je ze niet te lang verwarmt, anders kunnen ze uitdrogen.

In de friteuse

Oliebollen opwarmen in de friteuse is de perfecte manier om ze weer knapperig en vers te maken, alsof ze net gebakken zijn. Verwarm de olie in de friteuse tot 170 graden Celsius. Laat de oliebollen voorzichtig in de hete olie zakken en bak ze 1 tot 2 minuten. Houd ze goed in de gaten, want ze warmen snel op. Als ze een mooi goudbruin kleurtje hebben, zijn ze klaar. Laat ze even uitlekken op keukenpapier voor je ze serveert, zodat ze niet te vet worden. Zo heb je in een mum van tijd heerlijke, verse oliebollen.

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Gepubliceerd door
Wilhelmus Hengstmengel

Recente berichten

Paprika bakken

Hoe lang paprika bakken? Het is een heerlijke, veelzijdige en kleurrijke groente die in een… Lees meer

3 dagen geleden

Hoe gezonder aardappelen eten?

De aardappel is een basisvoedsel in veel huishoudens en wordt vaak gezien als gezond. Friet,… Lees meer

3 dagen geleden

Conchiglie koken

Hoe lang conchiglie koken? Ook wel bekend als schelpjespasta, een populaire pastavorm die zijn naam… Lees meer

3 dagen geleden

Is ons voedsel nog wel veilig?

Als we door de supermarkt lopen, zien we rijen met producten die er aantrekkelijk uitzien:… Lees meer

3 dagen geleden

Rabarber koken

Hoe lang rabarber koken? Het is een van die bijzondere groenten die vaak als fruit… Lees meer

4 dagen geleden

Lamsbout braden

Hoe lang lamsbout braden? Het achterste deel van het lam, staat bekend om zijn rijke,… Lees meer

4 dagen geleden