Pannenkoekenbeslag maken is voor mij een van die keukenrituelen waar ik nooit genoeg van krijg, het is immers iets wat in veel Nederlandse gezinnen wel vaker op tafel staat. Het bereiden van pannenkoeken roept direct nostalgie op, denk aan zondagse ochtenden waar de geur van versgebakken pannenkoeken zich door het huis verspreidt, een geur die bij velen dierbare herinneringen oproept. Het is een eenvoudig gerecht, maar met de juiste techniek en ingrediënten kan het resultaat fantastisch zijn. Of je nu een beginner bent in de keuken of een doorgewinterde thuiskok, pannenkoeken bakken is iets waar iedereen plezier aan kan beleven.
Wat het extra leuk maakt, is dat je met een basisrecept voor pannenkoeken alle kanten op kunt. Wil je ze lekker luchtig? Dan zijn een goed geklopt beslag en de juiste temperatuur in de pan essentieel. Houd je meer van een dunne, bijna fluweelachtige pannenkoek? Dan kun je het beslag iets verdunnen met extra melk. Maar welke voorkeur je ook hebt, het geheim van een goede pannenkoek begint altijd bij het beslag. Het is de basis van alles en bepaalt de textuur en smaak van je eindresultaat.
Vandaag deel ik een klassiek recept voor pannenkoekenbeslag dat genoeg is voor vier personen. Dit recept is eenvoudig, maar geeft keer op keer die perfecte pannenkoeken waar jong en oud blij van worden.
Pannenkoekenbeslag maken
Materialen
- Schaal
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 500 milliliter melk eventueel iets meer als je een dunner beslag wilt
- 2 eieren
- Snufje zout
- Boter of olie om in te bakken
Instructies
- Beslag maken
- Begin met het zeven van de bloem in een grote kom. Dit voorkomt klontjes in je beslag en zorgt voor een zijdezachte structuur.
- Breek de eieren en voeg ze toe aan de bloem. Schenk vervolgens ongeveer de helft van de melk erbij en klop dit met een garde tot een glad mengsel. Hierdoor voorkom je klonten en zorg je ervoor dat alles mooi egaal gemengd is. Voeg daarna de rest van de melk toe en klop nog even door tot je een mooi, glad beslag hebt.
- Voeg een klein snufje zout toe om de smaak van de pannenkoeken een beetje naar voren te halen. Roer het zout goed door het beslag.
- Pannenkoeken bakken
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt een klein klontje boter of een scheutje olie in de pan. Zorg dat de boter licht begint te schuimen, maar niet bruin wordt. Dat zorgt voor een gelijkmatige hitteverdeling en voorkomt verbranden. Schenk een dunne laag beslag in de pan en kantel de pan zodat het beslag zich mooi verspreidt. Bak de pannenkoek totdat de bovenkant droog is en de onderkant goudbruin, dit duurt meestal ongeveer 1 à 2 minuten. Draai de pannenkoek om met een spatel en bak de andere kant nog eens 1 minuut.
- Herhaal dit tot al het beslag op is. Stapel de pannenkoeken op een bord en dek ze af met een schone doek om ze warm te houden. Serveer met suiker, stroop, vers fruit, of een beetje poedersuiker, klassiek en altijd lekker.
Voedingswaarde
Volg ons
Mijn advies en tips
- De truc om je pannenkoeken lichter en luchtiger te maken zit in een scheutje mineraalwater. De koolzuurbelletjes in het water zorgen ervoor dat je beslag net wat extra rijst tijdens het bakken, waardoor je pannenkoeken heerlijk zacht worden. Het is een simpele toevoeging, maar het maakt echt verschil – vooral als je ze wat dikker wilt bakken.
- Je denkt misschien dat het beslag meteen klaar is voor de pan, maar geduld loont. Door het een uurtje in de koelkast te laten staan, krijgen de ingrediënten de kans om volledig met elkaar te binden. Dit zorgt voor een gladder beslag en uiteindelijk mooiere, gelijkmatige pannenkoeken zonder klontjes.
- Een geheime combinatie voor extra smaak: mix gewone melk met een beetje karnemelk. De karnemelk voegt een subtiel zuurtje toe, wat de smaak van de pannenkoeken verdiept en ze een tikkeltje lichter maakt. Het is een subtiel verschil, maar je zult merken dat de pannenkoeken zachter en minder zwaar aanvoelen.
- Probeer eens de eieren in een aparte kom op te kloppen voordat je ze aan het beslag toevoegt. Door lucht in de eieren te kloppen, zorg je ervoor dat het beslag luchtiger wordt, wat resulteert in lichte, zachte pannenkoeken. Dit is vooral handig voor dikkere pannenkoeken zoals Amerikaanse pancakes, maar ook in dunne pannenkoeken werkt het verrassend goed.
- We denken vaak niet verder dan gewone tarwebloem, maar door te variëren met speltbloem, haverbloem of zelfs een beetje boekweitmeel, geef je je pannenkoeken een unieke twist. Elke bloemsoort heeft zijn eigen structuur en smaak, waardoor je een subtiel andere textuur en smaak krijgt. Perfect om je standaard recept een beetje te verfrissen.
- Het klinkt misschien simpel, maar een klein beetje zout in je beslag kan het verschil maken. Zout versterkt de smaken in het beslag, waardoor de pannenkoeken rijker en lekkerder smaken. Voeg een snufje toe, en je zult merken dat de pannenkoeken een stuk smaakvoller zijn, zelfs als je ze zonder siroop of suiker eet.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".