Paprika inmaken

Paprika inmaken

Paprika inmaken is een culinaire kunst die al eeuwenlang wordt beoefend. Het is een fantastische manier om de heerlijke smaak en de voedingswaarde van paprika’s te behouden voor gebruik gedurende het hele jaar. Of je nu een tuin vol met paprika’s hebt of gewoon wilt genieten van de smaak van verse paprika’s buiten het seizoen, inmaken is een uitstekende keuze.

Deze methode van conserveren is niet alleen praktisch, maar biedt ook de mogelijkheid om met smaken te experimenteren. Door paprika’s in te maken, kun je een persoonlijke touch geven aan je gerechten, of het nu gaat om een knapperige toevoeging aan je salade of een smaakvol ingrediënt in je stoofschotels.

Klein

Paprika inmaken

Paprika inmaken is een uitstekende manier om de heerlijke smaak van deze veelzijdige groente te behouden. Met dit recept maak je vier grote potten ingemaakte paprika, perfect om te genieten tijdens de koudere maanden of als een uniek cadeau voor vrienden en familie.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Potten
Calorieën 285 kcal

Ingrediënten
  

  • 2 kilo verse paprika’s een mix van kleuren zorgt voor een mooie presentatie
  • 1 liter water
  • 1 liter witte azijn
  • 4 eetlepels zout
  • 8 eetlepels suiker
  • Optioneel: knoflookteentjes mosterdzaad, zwarte peperkorrels of verse kruiden zoals dille
  • 4 grote inmaakpotten schoongemaakt en gesteriliseerd

Instructies
 

  • Was de paprika's en snij ze in reepjes, blokjes of laat ze heel als je dat liever hebt. Verwijder de zaadlijsten en de stelen.
  • Zorg ervoor dat je potten goed schoon en gesteriliseerd zijn. Dit kan door ze 10 minuten in kokend water te houden of door een sterilisatiemethode in de oven te gebruiken.
  • Meng in een grote pan het water, de azijn, het zout en de suiker. Breng dit mengsel aan de kook en roer totdat het zout en de suiker volledig zijn opgelost.
  • Voeg de paprika’s toe aan het kokende mengsel en laat ze ongeveer 5 minuten koken, of tot ze enigszins zacht zijn.
  • Gebruik een tang of lepel om de paprika’s voorzichtig in de potten te plaatsen. Voeg eventueel knoflook, mosterdzaad, peperkorrels of verse kruiden toe voor extra smaak.
  • Giet de hete inmaakvloeistof over de paprika’s in de potten, zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn.
  • Sluit de potten goed af met de deksels. Zorg ervoor dat er geen luchtbellen zijn en dat de paprika’s volledig ondergedompeld zijn in de vloeistof.
  • Laat de potten afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar ze vervolgens op een koele, donkere plaats.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 150 gramCalorieën: 285 kcalKoolhydraten: 10 gEiwit: 2 gVet: 25 gVerzadigd vet: 4 g

Volg ons

Facebook
Pinterest
Instagram
 
Trefwoord Paprika inmaken
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Mij Mijn advies en tips

  1. Het roosteren van paprika’s voor het inmaken kan een extra smaakdimensie toevoegen. Plaats de paprika’s onder een grill of op een open vlam tot de schil zwartgeblakerd is. Verwijder de schil na het roosteren voor een subtiele, rokerige smaak in je ingelegde paprika’s.
  2. Voeg naast de gebruikelijke zout, suiker en azijn ook minder gangbare kruiden en specerijen toe aan je inmaakrecept. Denk aan korianderzaad, venkelzaad, of zelfs een snufje kaneel. Deze toevoegingen kunnen je paprika’s een unieke en verrassende smaak geven.
  3. Hoewel witte azijn vaak wordt gebruikt voor het inmaken, kun je experimenteren met verschillende soorten azijn zoals appelciderazijn, rode wijnazijn of zelfs balsamicoazijn. Elke azijnsoort voegt een andere smaaknuance toe aan je ingemaakte paprika’s.
  4. In plaats van altijd dezelfde snijtechniek te gebruiken, kun je variëren met de snijmethoden. Snij paprika’s in ringen, reepjes of blokjes om visuele variatie en verschillende texturen te creëren. Dit kan ook handig zijn voor verschillende toepassingen, zoals salades of broodjes.
  5. Een klein beetje suiker of honing kan de zure smaak van de azijn balanceren en de natuurlijke zoetheid van de paprika’s naar voren brengen. Pas de hoeveelheid aan naar smaak, maar wees niet bang om te experimenteren met een zoet accent.
  6. Gebruik een mix van rode, gele, oranje en groene paprika’s voor een kleurrijke en aantrekkelijke pot ingemaakte groenten. De verschillende kleuren voegen niet alleen visuele interesse toe, maar hebben ook subtiele smaakverschillen die je inmaakervaring verrijken.
  7. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je ingemaakte paprika’s meteen te proeven, is het beter om ze enkele weken te laten rusten. Hierdoor kunnen de smaken zich volledig ontwikkelen en intrekken, wat resulteert in een diepere en rijkere smaak.
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept