Pruimen invriezen

Pruimen invriezen

Pruimen invriezen is een slimme en effectieve manier om de houdbaarheid van deze zoete en sappige vruchten te verlengen. Vooral in tijden wanneer je een overvloed aan pruimen hebt, bijvoorbeeld na een oogst uit eigen tuin of een aanbieding in de winkel, kan invriezen ervoor zorgen dat je voor lange tijd kunt genieten van pruimen. Maar waarom zou je pruimen invriezen? Nou, pruimen zijn typisch seizoensgebonden vruchten die voornamelijk in de late zomer tot vroege herfst beschikbaar zijn. Door ze in te vriezen, kun je het hele jaar door genieten van pruimen, of het nu is in bakgerechten, smoothies of als een gezonde snack.

Het invriezen van deze steenvruchten is niet ingewikkeld, maar vereist wel enige voorbereiding om ervoor te zorgen dat de vruchten hun smaak, textuur en voedingswaarde zo goed mogelijk behouden. Dit omvat het selecteren van de juiste pruimen voor het invriezen, het correct voorbereiden van de vruchten, en het kiezen van de juiste vriesmethode.

klein

Pruimen invriezen

Pruimen invriezen is een fantastische manier om de levensduur van je pruimenoogst te verlengen. Met een paar simpele stappen kun je genieten van de heerlijke smaak van pruimen lang nadat het seizoen voorbij is.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
Calorieën 16 kcal

Materialen

  • Diepvrieszakjes of diepvriesbakjes

Ingrediënten
  

  • Rijpe pruimen

Instructies
 

  • Begin met het selecteren van rijpe, maar nog stevige pruimen. Vermijd pruimen met kneuzingen of beschadigingen, want die kunnen tijdens het invriezen in kwaliteit achteruitgaan.
  • Was de pruimen grondig onder stromend water om vuil en eventuele pesticiden te verwijderen. Droog ze daarna af met een schone doek of keukenpapier.
  • Gebruik een scherp mes om de pruimen in helften te snijden en verwijder de pitten. Als je liever hele pruimen invriest, kun je deze stap overslaan. Bedenk echter dat ontpitte pruimen makkelijker te gebruiken zijn in recepten.
  • Leg bakpapier op een bakplaat en plaats de pruimenhelften met de gesneden kant naar beneden. Zorg dat ze elkaar niet raken om te voorkomen dat ze aan elkaar vastvriezen. Plaats de bakplaat in de vriezer en laat de pruimen een paar uur invriezen tot ze volledig hard zijn.
  • Eenmaal volledig bevroren, haal de pruimen van de bakplaat en doe ze over in vrieszakken of luchtdichte vriesbakjes. Verwijder zoveel mogelijk lucht uit de zakken voordat je ze verzegelt om vriesbrand te voorkomen.
  • Label de zakken of bakjes met de datum van invriezen. Pruimen blijven in de vriezer ongeveer 6 tot 12 maanden goed.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 100 gramCalorieën: 16 kcalKoolhydraten: 2.9 gEiwit: 0.3 gVezels: 0.9 gSuiker: 2.9 g

Volg ons

Facebook
Pinterest
Instagram
 
Trefwoord Pruimen invriezen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Bewaren in de koelkast

Pruimen bewaren in de koelkast is een goede optie als je van plan bent ze binnen een paar dagen te gebruiken. Over het algemeen blijven pruimen in de koelkast ongeveer een week goed, afhankelijk van hun rijpheid bij aankoop.

Om pruimen in de koelkast te bewaren, plaats je ze in een plastic zak met gaatjes of in een papieren zak. Dit helpt om vocht te reguleren en voorkomt dat de pruimen te snel rijpen of bederven.

Kun je met vacumeren pruimen langer bewaren?

Om pruimen te vacumeren, plaats je ze eerst in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de pruimen droog zijn om ijsvorming binnen de zak te voorkomen. Eenmaal vacuüm verzegeld, kun je de pruimen in de koelkast of zelfs in de vriezer bewaren voor nog langere houdbaarheid.

MijMijn advies en tips

  1. Begin met het selecteren van rijpe, maar stevige pruimen. Te zachte pruimen verliezen hun textuur bij het invriezen. Zorg ervoor dat ze vrij zijn van beschadigingen en vlekken. Rijpe pruimen hebben de beste smaak en zullen na het ontdooien lekkerder zijn.
  2. Blancheren klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eenvoudig en effectief. Door pruimen kort te blancheren (2 minuten in kokend water en dan direct in ijswater) behoud je hun kleur en smaak beter. Het helpt ook om de schil makkelijker te verwijderen als je dat wilt.
  3. Snij pruimen in partjes of helften voordat je ze invriest. Dit maakt het later makkelijker om precies de hoeveelheid te gebruiken die je nodig hebt. Bovendien vriezen kleinere stukken sneller en gelijkmatiger in, wat de kwaliteit ten goede komt.
  4. Wil je de smaak en textuur van de pruimen echt behouden? Overweeg dan om ze in te vriezen met een beetje suiker of in een suikersiroop. Meng de pruimen met suiker en laat ze een paar uur staan, zodat de suiker intrekt. Dit helpt om de smaak en textuur te behouden na het ontdooien.
  5. Vergeet niet om je zakken of bakken te labelen met de datum en inhoud. Dit klinkt simpel, maar het voorkomt dat je maanden later niet meer weet hoelang iets al in de vriezer ligt. Pruimen blijven ongeveer een jaar goed in de vriezer, dus zorg ervoor dat je de oudste eerst gebruikt.
  6. Ontdooide pruimen zijn perfect voor meer dan alleen maar een snack. Gebruik ze in smoothies, taarten, compotes of zelfs als topping voor yoghurt en ijs. Omdat de textuur na het ontdooien iets verandert, zijn ze ideaal voor recepten waarbij ze gemengd of gebakken worden.
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept