Quinoa invriezen is een slimme en praktische manier om deze voedzame superfood langer te bewaren. Dit veelzijdige zaad, dat als een graan wordt gegeten, heeft de harten van velen veroverd met zijn hoge voedingswaarde en veelzijdigheid in de keuken. Quinoa is rijk aan eiwitten, vezels en essentiële mineralen zoals magnesium en ijzer, waardoor het een uitstekende keuze is voor iedereen die op zoek is naar een gezonde maaltijdcomponent. Of je nu een druk leven leidt of gewoon op zoek bent naar manieren om je maaltijdvoorbereiding efficiënter te maken, het invriezen van quinoa kan je helpen om altijd een snelle en gezonde optie bij de hand te hebben.
Veel mensen koken graag in bulk om tijd te besparen, maar vinden zichzelf dan met restjes die niet altijd op tijd gegeten worden. Quinoa invriezen biedt hier een uitkomst. Door quinoa op de juiste manier in te vriezen, kun je de houdbaarheid aanzienlijk verlengen zonder in te boeten aan smaak of voedingswaarde. Dit betekent dat je op elk moment ervan kunt genieten, of je nu een snelle lunch nodig hebt of een voedzame toevoeging aan je diner.
Quinoa invriezen
Materialen
- Diepvrieszakjes of diepvriesbakjes
Ingrediënten
- Quinoa hoeveelheid naar keuze
Instructies
- Spoel de quinoa grondig af in een zeef onder koud stromend water om eventuele bittere saponinen te verwijderen.
- Breng de quinoa aan de kook volgens de verhouding op de verpakking, meestal 2 delen water op 1 deel quinoa.
- Laat de quinoa na het koken ongeveer 15 minuten rusten met de deksel op de pan, zodat alle resterende vloeistof kan absorberen en de quinoa volledig kan uitzetten.
- Verspreid de gekookte quinoa in een dunne laag op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dit zorgt voor sneller afkoelen en voorkomt dat de quinoa in grote klonten aan elkaar vriest.
- Zodra de quinoa volledig is afgekoeld, verdeel je het in porties. Denk aan de hoeveelheid die je normaal per maaltijd gebruikt.
- Plaats de porties in vrieszakjes of luchtdichte vriesbakjes. Druk bij het gebruik van zakjes zoveel mogelijk lucht uit het zakje om vriesbrand te voorkomen.
- Label de zakjes of bakjes met de datum van invriezen en de inhoud.
Voedingswaarde
Volg ons
Dit zal je misschien ook interesseren
Quinoa koken
Quinoa koken is eenvoudig: spoel de quinoa af, voeg water toe in een verhouding van 1:2 en laat het 15 minuten zachtjes koken totdat het water is opgenomen. Laat het nog 5 minuten afgedekt staan voor een luchtige, perfecte korrel.
Bewaren in de koelkast
Heb je plannen om je quinoa binnen een paar dagen te gebruiken? Bewaar het dan in de koelkast. Doe de afgekoelde quinoa in een luchtdicht bakje. Zo blijft het tot een week goed.
Invriezen is echter ook mogelijk.
- Verdeel de afgekoelde quinoa in porties. Gebruik hiervoor vrieszakjes of bakjes.
- Als je vrieszakjes gebruikt, druk dan zoveel mogelijk lucht eruit voordat je het afsluit. Dit voorkomt vriesbrand.
- Vergeet niet om de datum en inhoud op de verpakking te schrijven.
Om de quinoa te gebruiken, haal je het de avond voor gebruik uit de vriezer en laat je het in de koelkast ontdooien. Je kunt het ook direct uit de vriezer in de magnetron opwarmen.
Kun je met vacumeren quinoa langer bewaren?
Vacumeren kan een nog betere manier zijn om je quinoa langdurig vers te houden. Door de lucht eruit te zuigen, verleng je de houdbaarheid aanzienlijk en voorkom je vriesbrand. Ideaal voor als je quinoa in bulk voorbereidt.
Mijn advies en tips
- Kook de quinoa eerst zoals je normaal zou doen, maar zorg ervoor dat je het iets minder lang kookt dan normaal, zodat het nog wat stevigheid heeft. Laat de gekookte quinoa volledig afkoelen voordat je het invriest. Dit voorkomt dat er condensatie in de vriezer ontstaat, wat ijskristallen kan vormen en de textuur van de quinoa kan beïnvloeden.
- Gebruik siliconen muffinvormpjes om individuele porties quinoa in te vriezen. Vul elk vormpje met een hoeveelheid quinoa die je normaal per maaltijd zou gebruiken. Zodra de quinoa bevroren is, kun je de ‘quinoa muffins’ uit de vormpjes halen en in een grotere diepvrieszak bewaren. Dit maakt het gemakkelijk om precies de juiste hoeveelheid quinoa te pakken zonder dat je alles hoeft te ontdooien.
- Gebruik een vacuümmachine om de quinoa in te vriezen. Dit verwijdert alle lucht uit de verpakking, wat helpt om vriesbrand te voorkomen en de houdbaarheid te verlengen. Je kunt kleine porties quinoa vacuüm sealen, wat handig is als je vaak kleine hoeveelheden gebruikt in je gerechten.
- Als je vaak dezelfde kruiden of specerijen aan je quinoa toevoegt, kun je overwegen om de quinoa al gekruid in te vriezen. Voeg je favoriete kruiden en specerijen toe tijdens het koken en vries het daarna in. Dit bespaart tijd tijdens het koken en zorgt ervoor dat de smaak goed doordringt.
- In plaats van plastic zakjes of bakjes, kun je glazen potten gebruiken om quinoa in te vriezen. Zorg ervoor dat je de potten niet te vol doet en laat wat ruimte over aan de bovenkant voor uitzetting. Glazen potten zijn milieuvriendelijker en je kunt ze steeds opnieuw gebruiken.
- Vergeet niet om de verpakkingen goed te labelen met de datum en de inhoud. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is verrassend hoe snel je kunt vergeten wanneer je iets hebt ingevroren. Gebruik een watervaste stift om op de zakjes of potten te schrijven.
- Spreid de gekookte quinoa in een dunne laag uit op een bakplaat bedekt met bakpapier en vries deze in. Zodra de quinoa bevroren is, kun je de losse korrels in een zakje of bakje doen. Dit voorkomt dat de quinoa in een grote klomp bevriest en maakt het gemakkelijker om precies de hoeveelheid te pakken die je nodig hebt.
- Gebruik bevroren quinoa om nieuwe recepten uit te proberen zonder dat je telkens opnieuw quinoa hoeft te koken. Bevroren quinoa kan direct in soepen, stoofschotels, of roerbakgerechten worden toegevoegd, wat zorgt voor een snelle bereidingstijd. Experimenteer met verschillende combinaties en ontdek nieuwe favoriete gerechten.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".