Hoe lang ramen koken? Deze noedels zijn niet meer weg te denken uit de moderne culinaire wereld. Deze van oorsprong Japanse lekkernij heeft een stormachtige reis gemaakt van de straten van Tokio tot aan de keukentafels wereldwijd. Maar wat maakt ramen nu zo speciaal? En hoe kun je thuis deze hartverwarmende soep tot in perfectie bereiden?
Ramen is veel meer dan gewoon een kom noedelsoep. Het is een kunstvorm, een expressie van liefde en zorg, samengebracht in een bouillon die uren, soms zelfs dagen, heeft gesudderd om de perfecte smaak te bereiken. De noedels, elastisch en toch stevig, vormen de ruggengraat van het gerecht, terwijl de bouillon de ziel is. Voeg daarbij een scala aan toppings – van malse plakjes varkensvlees tot een zachtgekookt ei, knapperige bamboescheuten, en frisse lente-ui – en je hebt een maaltijd die niet alleen de maag vult, maar ook het hart verwarmt.
Hoe lang ramen koken?
Materialen
- Pan
Ingrediënten
Voor de bouillon
- 1,5 liter kippen- of groentebouillon
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels mirin Japanse rijstwijn
- 1 eetlepel misopasta
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 stukje gember van ongeveer 2 cm fijngehakt
Voor de ramen
- 400 gram ramennoedels
- 200 gram dun gesneden varkensbuik of kip optioneel
- 4 eieren
- 1 bosje lente-ui in dunne ringen gesneden
- 100 gram taugé optioneel
- 4 plakjes narutomaki of kamaboko viscake, optioneel
- Nori zeewier, in repen gesneden, ter garnering
Instructies
- Doe de kippen- of groentebouillon in een grote pan. Voeg de sojasaus, mirin, misopasta, knoflook en gember toe. Breng het geheel aan de kook en laat het op laag vuur 10 minuten zachtjes sudderen.
- Kook de eieren 6 tot 7 minuten voor een zachtgekookt resultaat. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en zet ze apart. Als je vlees gebruikt, bak dit dan in een aparte pan tot het goudbruin en gaar is.
- Breng in een andere pan water aan de kook en kook de ramennoedels volgens de instructies op de verpakking (meestal is de kooktijd 3 minuten). Afgieten en de noedels over vier grote kommen verdelen.
- Giet de hete bouillon over de noedels in elke kom. Halveer de eieren en leg ze in de kommen. Voeg het gebakken vlees, lente-ui, taugé, narutomaki of kamaboko, en een reep nori toe aan elke kom.
Voedingswaarde
Volg ons
Mijn advies en tips
- Veel mensen gooien de noedels direct in de bouillon, maar door de noedels apart te koken, voorkom je dat het zetmeel in de bouillon terechtkomt. Dit zorgt voor een helderdere en schonere smaak. Kook de noedels in een aparte pot met water, spoel ze kort af onder koud water om het koken te stoppen en voeg ze dan toe aan de bouillon vlak voor het serveren.
- Dashi is een traditionele Japanse bouillon die gemaakt wordt van kombu (zeewier) en katsuobushi (gedroogde bonitovlokken). Het toevoegen van dashi aan je ramenbouillon kan een diepere umami-smaak geven die je met alleen vleesbouillon niet kunt bereiken. Probeer het eens, en je zult versteld staan van het verschil.
- Een halfzacht gekookt ei is onmisbaar in een goede kom ramen. Marineer je eieren niet slechts een paar uur, maar laat ze een hele nacht in een mengsel van sojasaus, mirin en suiker weken. Dit geeft het ei een rijke, zoute smaak die prachtig contrasteert met de bouillon.
- Een klein klontje boter in je hete bouillon kan een enorme impact hebben op de smaak en textuur van je ramen. Vooral in miso-ramen voegt boter een zijdezachte, romige dimensie toe die de soep extra hartig maakt.
- Een zelfgemaakte chili olie kan je ramen naar een hoger niveau tillen. Bak wat gedroogde chilipepers, knoflook en sjalotten in olie tot ze geurig zijn, en giet het dan door een zeef. De resulterende olie is pittig, geurig en perfect om je ramen een pittige kick te geven.
- Net zoals bij veel stoofschotels, wordt ramenbouillon vaak beter als hij een nacht in de koelkast kan rusten. Dit geeft de smaken de tijd om zich te mengen en te verdiepen. Warm de bouillon de volgende dag voorzichtig op en je zult merken dat de smaak nog voller en rijker is.
Ramen anders koken
In de magnetron
Ramen koken in de magnetron is ideaal als je haast hebt en toch iets lekkers wilt eten. Het is snel en eenvoudig. Vul een magnetronbestendige kom met water, voeg de ramen toe en zorg ervoor dat de noedels goed onder water staan. Zet de magnetron op hoge stand en kook de ramen ongeveer 4 tot 5 minuten. Roer halverwege even door. De noedels zijn klaar als ze zacht zijn en de textuur precies goed is. Giet het overtollige water af, en je hebt in een mum van tijd een kom heerlijke ramen.
In de snelkookpan
Als je ramen wilt koken met een intense smaak, dan is de snelkookpan je beste vriend. Doe de noedels samen met de bouillon en eventueel extra ingrediënten zoals groenten of vlees in de snelkookpan. Sluit de deksel goed en stel de timer in op 1 tot 2 minuten onder hoge druk. Dit zorgt ervoor dat de smaken zich goed vermengen en de noedels perfect gaar worden. Laat de druk daarna snel los en je hebt een heerlijke, smaakvolle kom ramen klaar om van te genieten.
In de airfryer
Ramen koken in de airfryer is misschien ongebruikelijk, maar verrassend effectief als je van een krokante bite houdt. Kook de noedels eerst kort voor, ongeveer 2 minuten in kokend water, zodat ze iets zachter worden. Leg ze daarna in de airfryer, verspreid ze gelijkmatig, en besprenkel ze lichtjes met olie. Stel de airfryer in op 180 graden en bak de noedels 5 tot 7 minuten. Ze zullen krokant en goudbruin zijn, perfect als je een andere draai aan je ramen wilt geven.
In de slowcooker
Ramen koken in de slowcooker is ideaal als je de tijd hebt en wilt dat de smaken goed doordringen. Doe de noedels samen met de bouillon en je favoriete ingrediënten in de slowcooker. Stel de slowcooker in op lage stand en laat het geheel 2 tot 3 uur rustig garen. De noedels worden heerlijk zacht en nemen alle smaken van de bouillon en andere ingrediënten op. Dit is een geweldige manier om een rijke, smaakvolle kom ramen te bereiden zonder haast.
Hoe ik ramen het liefst eet?
Ramen eten is voor mij altijd een bijzonder moment van genot. Het begint allemaal met de geur die opstijgt uit de dampende kom, een rijke mix van bouillon, kruiden en vers gekookte noedels. Mijn favoriete ramen zijn die met een diep, hartig aroma dat je meteen doet watertanden. Terwijl ik de eetstokjes oppak en de noedels voorzichtig oprol, voel ik al de anticipatie van de eerste hap.
De noedels zijn perfect al dente, met een lichte beet die precies goed aanvoelt. Maar wat ramen echt speciaal maakt, is de bouillon. Ik hou van een goed uitgebalanceerde bouillon, niet te zout maar vol van smaak. Een rijke, vlezige tonkotsu bouillon bijvoorbeeld, die urenlang heeft staan pruttelen, heeft mijn voorkeur. De combinatie van de zachte noedels met de krachtige bouillon zorgt voor een explosie van smaak in je mond.
De toppings spelen ook een cruciale rol. Een zachtgekookt ei, waarvan de dooier nog een beetje vloeibaar is, is voor mij onmisbaar. Het geeft een romigheid aan de soep die je gewoon niet kunt weerstaan. Daarnaast horen er plakjes mals varkensvlees, verse lente-uitjes en misschien een beetje zeewier bij. Soms voeg ik ook een scheutje pittige chili olie toe voor een extra kick.
Elke hap is een avontuur op zich, een reis door verschillende texturen en smaken die samenkomen in een harmonieus geheel.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".