Runderlever invriezen is een uitstekende manier om de houdbaarheid van dit voedzame orgaanvlees te verlengen. Rijk aan essentiële voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamine A en vitamine B, biedt runderlever tal van gezondheidsvoordelen. Echter, vanwege zijn hoge proteïnegehalte en vocht, is runderlever ook gevoelig voor snelle bederf als het niet goed wordt bewaard. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je dit vlees correct invriest, zodat je op elk moment kunt genieten van zijn voedingsvoordelen zonder in te boeten aan smaak of textuur.
Wanneer je besluit runderlever in te vriezen, is de eerste stap het kiezen van verse lever. Verse lever moet een gladde textuur hebben, vochtig maar niet slijmerig zijn, en een dieprode kleur vertonen zonder veel verkleuring. Na de aankoop is het cruciaal om de lever zo snel mogelijk te verwerken om de versheid te maximaliseren.
Runderlever invriezen
Materialen
- Diepvrieszakjes of diepvriesbakjes
Ingrediënten
- Verse runderlever
Instructies
- Begin met het zorgvuldig reinigen van de runderlever onder koud stromend water. Dep het daarna droog met keukenpapier.
- Snij de lever op een schone snijplank in porties. Je kunt de lever snijden in de gewenste grootte die past bij jouw recepten, bijvoorbeeld in plakken of blokjes.
- Wikkel elke portie lever afzonderlijk in plasticfolie. Zorg ervoor dat de verpakking strak is en er zo min mogelijk lucht bij de lever kan komen. Dit voorkomt vriesbrand en behoudt de kwaliteit van het vlees.
- Als je een vacumeermachine hebt, kun je de in plasticfolie verpakte lever ook vacumeren. Dit zal de houdbaarheid nog verder verlengen en de smaak beter behouden.
- Gebruik diepvriesetiketten om de verpakkingen te labelen met de datum van invriezen. Dit helpt je om bij te houden hoelang de lever al bewaard wordt.
- Plaats de verpakte leverporties in de diepvries. Zorg ervoor dat ze niet tegen elkaar aan liggen, zodat ze snel en gelijkmatig kunnen bevriezen.
Voedingswaarde
Volg ons
Dit zal je misschien ook interesseren
Runderlever bakken
Runderlever bakken is een culinaire kunst waarbij de lever snel wordt dichtgeschroeid in een hete pan om de natuurlijke sappen en smaken te behouden. Voeg een scheutje wijn toe en laat het geheel kort sudderen voor een verrukkelijke, malse maaltijd die rijk is aan ijzer en vitaminen.
Bewaren in de koelkast
Het is mogelijk om runderlever een paar dagen in de koelkast te bewaren. Gebruik hiervoor vershoudfolie of een luchtdichte container.
Zorg dat de koelkast ingesteld staat op een temperatuur onder de 4 °C om de groei van bacteriën te remmen.
Runderlever kan in de koelkast tot maximaal 2 dagen goed blijven, afhankelijk van de versheid bij aankoop.
Bij invriezen kan runderlever tot ongeveer 3 maanden goed blijven, terwijl het vacumeren de houdbaarheid in de koelkast kan verlengen tot een week.
Kun je met vacumeren runderlever langer bewaren?
Vacumeren kan inderdaad helpen om runderlever langer vers te houden. Door de lucht uit de verpakking te zuigen, wordt oxidatie verminderd en de houdbaarheid verlengd.
Mijn advies en tips
- Zorg ervoor dat je de runderlever vacuüm verpakt voordat je het invriest. Dit voorkomt vriesbrand en helpt de lever langer vers te houden. Heb je geen vacuümmachine? Plaats de lever in een plastic zak en zuig de lucht eruit met een rietje.
- Snij de lever in porties voordat je het invriest. Dit maakt het makkelijker om alleen de benodigde hoeveelheid te ontdooien. Kleine porties bevriezen ook sneller en gelijkmatiger, wat de kwaliteit ten goede komt.
- Wikkel de lever eerst in plasticfolie en daarna in aluminiumfolie. Dit biedt een extra laag bescherming tegen vriesbrand en helpt de smaak te behouden.
- Overweeg om de lever kort te blancheren voordat je het invriest. Dompel de lever een minuut in kokend water en koel het vervolgens snel af in ijswater. Dit kan helpen om enzymen die de kwaliteit aantasten te inactiveren.
- Vries de lever plat verpakt in. Hierdoor wordt de lever sneller bevroren en later sneller en gelijkmatiger ontdooid. Gebruik afsluitbare diepvrieszakken en druk de lever plat voordat je het in de vriezer legt.
- Maak van tevoren een leverpaté en vries deze in. Dit kan handig zijn voor snelle snacks of bijgerechten. Leverpaté blijft goed houdbaar en behoudt zijn smaak en textuur goed na het invriezen.
- Zorg ervoor dat je vriezer op de juiste temperatuur staat, idealiter op -18 °C of lager. Een lagere temperatuur zorgt voor een betere conservering van smaak en voedingsstoffen.
- Als je de lever gaat ontdooien, laat het dan in een kom met melk ontdooien in de koelkast. Dit kan helpen om eventuele bittere smaken te neutraliseren en maakt de lever zachter en smaakvoller tijdens het koken.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".