Vlees

Schnitzel bakken

Gepubliceerd door
Wilhelmus Hengstmengel

Hoe lang schnitzel bakken? Wie houdt er niet van die heerlijke, knapperige buitenkant en het malse vlees aan de binnenkant? Dit stukje vlees heeft een lange geschiedenis en is wereldwijd geliefd, van de klassieke Weense schnitzel tot varianten die je in tal van keukens over de hele wereld vindt. In Nederland is het ook een echte favoriet, vaak geserveerd met patat of aardappelen en groenten.

Bij een schnitzel bakken komt meer kijken dan je in eerste instantie zou denken. Het lijkt eenvoudig: een stukje vlees paneren en vervolgens bakken in de pan. Toch zijn er talloze manieren om dit klassieke gerecht net dat beetje extra te geven.

Afdrukken

Hoe lang schnitzel bakken?

In het navolgende recept voor schnitzel bakken, doen we dit in een normale koekenpan, en we paneren de schnitzels zelf.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Duits – Oostenrijks
Trefwoord Schnitzel bakken
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 28 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 213kcal

Materialen

Ingrediënten

  • 4 schnitzels
  • Bloem
  • 2 eieren
  • Paneermeel
  • Zout en peper
  • Boter en olie

Instructies

  • Zorg dat de schnitzels op kamertemperatuur zijn.
  • Bestrooi de schnitzels met zout en peper.
  • Neem drie diepe borden. Doe in de eerste de bloem, klop in de tweede de eieren, en doe het paneelmeel in het derde diepe bord.
  • Haal de schnitzels door de bloem, geklopte eieren en paneermeel.
  • Verhit boter en olie in de koekenpan en bak de schnitzels ongeveer 4 minuten aan elke kant.
  • Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Notities

 

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 150gram | Calorieën: 213kcal | Koolhydraten: 12.2g | Eiwit: 30.9g | Vet: 4.2g | Verzadigd vet: 1.4g | Vezels: 1.5g | Suiker: 3g

Mijn advies en tips

  1. Voor een extra knapperige schnitzel kun je een dubbele paneerlaag aanbrengen. Na het eerste paneerlaagje leg je de schnitzel kort in de koelkast om het paneer goed te laten hechten. Daarna haal je de schnitzel opnieuw door het ei en paneermeel.
  2. Meng een klein beetje maizena door het paneermeel. Dit helpt om het paneerlaagje extra knapperig te maken en voorkomt dat het loslaat tijdens het bakken.
  3. Laat de gepaneerde schnitzels minstens 10 minuten rusten voordat je ze bakt. Hierdoor hecht het paneerlaagje beter en krijg je een mooier resultaat tijdens het bakken.
  4. Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is voordat je het gaat bakken. Koud vlees zorgt ervoor dat de pan te snel afkoelt, wat resulteert in een minder krokante korst.
  5. Voeg een paar druppels citroensap toe aan het geklopte ei. Dit helpt om het paneer beter te laten hechten en geeft een subtiele frisse smaak aan de schnitzel.
  6. Probeer eens om schnitzels te bakken in varkensvet in plaats van olie of boter. Dit geeft een unieke smaak en zorgt voor een zeer knapperige korst.
  7. Bak de schnitzels op middelhoog vuur. Te hoge hitte zorgt ervoor dat het paneer verbrandt voordat het vlees gaar is, terwijl te lage hitte resulteert in een vettige schnitzel.
  8. Als je meerdere schnitzels achter elkaar bakt, veeg dan de pan schoon met een keukenpapier tussen de batches door. Dit voorkomt dat de aangebrande stukjes paneer aan de nieuwe schnitzels blijven kleven.
  9. Varieer met het paneermeel. Gebruik eens panko (Japans paneermeel) of voeg fijngemalen noten toe voor een unieke smaak en textuur.
  10. Lepel na het bakken een beetje geklaarde boter over de schnitzel. Dit geeft een rijke smaak en extra glans aan het gerecht.

Schnitzel anders bakken

In de magnetron

Schnitzel bakken in de magnetron is misschien niet de meest traditionele manier, maar het kan een snelle oplossing zijn als je weinig tijd hebt. Leg de schnitzels op een magnetronbestendig bord en dek ze af met magnetronfolie. Zet de magnetron op een hoge stand en verwarm de schnitzels 2 tot 3 minuten per kant, afhankelijk van de dikte. Controleer of ze door en door warm zijn. Houd er rekening mee dat ze minder knapperig worden dan bij andere bakmethodes, maar het blijft een eenvoudige manier om een snelle maaltijd op tafel te zetten.

In de oven

Schnitzel bakken in de oven is een handige manier om het gerecht met minder vet te bereiden, terwijl het toch lekker krokant blijft. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Leg de schnitzels op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze lichtjes met olie. Bak ze vervolgens ongeveer 20 minuten, waarbij je ze halverwege een keer omdraait voor een gelijkmatige goudbruine korst. Deze methode geeft je schnitzel een knapperige buitenkant en een sappige binnenkant, ideaal voor een gezondere maaltijd.

In de airfryer

Schnitzel bakken in de airfryer is een uitstekende manier om die krokante textuur te bereiken zonder al het extra vet van traditioneel bakken. Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius. Plaats de schnitzels in het mandje van de airfryer, zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen, en bak ze 10 tot 12 minuten. Draai ze halverwege om voor een gelijkmatige bereiding. Het resultaat is een heerlijk krokante schnitzel met een sappige binnenkant, klaar in een mum van tijd.

Op de barbecue

Schnitzel bakken op de barbecue geeft een heerlijke rokerige smaak aan dit populaire gerecht. Zorg ervoor dat de barbecue goed is voorverwarmd en gebruik een grillplaat om de schnitzels op te leggen, zodat ze niet vastplakken aan het rooster. Bak de schnitzels ongeveer 3 tot 4 minuten per kant op middelhoog vuur, totdat ze mooi goudbruin zijn. Let op dat je ze niet te lang bakt, anders kunnen ze uitdrogen. Deze methode geeft je schnitzel een unieke smaak die perfect past bij een zomerse barbecue.

Hoe ik gebakken schnitzel het liefst eet?

Gebakken schnitzel eet ik het liefst wanneer hij nog lekker knapperig en goudbruin is. De combinatie van het sappige vlees aan de binnenkant en de krokante korst aan de buitenkant is onweerstaanbaar. Ik hou ervan om de schnitzel te serveren met een partje citroen, zodat ik er een paar druppels overheen kan knijpen voor een frisse smaak.

Daarnaast serveer ik de schnitzel graag met een bijgerecht zoals aardappelpuree, die zacht en romig is, en goed samengaat met de hartige smaak van de schnitzel. Een frisse salade met komkommer, tomaat en een lichte vinaigrette geeft een fijne balans en maakt de maaltijd compleet.

Een paar lepels zelfgemaakte jachtsaus of een plakje gesmolten kaas op de schnitzel kan het geheel nog lekkerder maken. Het contrast tussen de warme, knapperige schnitzel en de zachte, romige aardappelpuree met een verfrissende salade erbij maakt het voor mij de perfecte maaltijd.

En natuurlijk, een koud biertje erbij maakt de ervaring helemaal af.

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Gepubliceerd door
Wilhelmus Hengstmengel

Recente berichten

Paprika bakken

Hoe lang paprika bakken? Het is een heerlijke, veelzijdige en kleurrijke groente die in een… Lees meer

3 dagen geleden

Hoe gezonder aardappelen eten?

De aardappel is een basisvoedsel in veel huishoudens en wordt vaak gezien als gezond. Friet,… Lees meer

3 dagen geleden

Conchiglie koken

Hoe lang conchiglie koken? Ook wel bekend als schelpjespasta, een populaire pastavorm die zijn naam… Lees meer

3 dagen geleden

Is ons voedsel nog wel veilig?

Als we door de supermarkt lopen, zien we rijen met producten die er aantrekkelijk uitzien:… Lees meer

3 dagen geleden

Rabarber koken

Hoe lang rabarber koken? Het is een van die bijzondere groenten die vaak als fruit… Lees meer

3 dagen geleden

Lamsbout braden

Hoe lang lamsbout braden? Het achterste deel van het lam, staat bekend om zijn rijke,… Lees meer

3 dagen geleden