Spruitjes koken

Spruitjes koken

Hoe lang spruitjes koken? Wanneer de wintermaanden aanbreken en de koude winden beginnen te waaien, verschijnen er in onze Nederlandse keukens allerlei winterse groenten. Één van die seizoensfavorieten, die je wellicht al vanaf je kindertijd kent, zijn de knusse, ronde, groene balletjes genaamd spruitjes. Spruitjes koken kan een nostalgische bezigheid zijn, die herinneringen oproept aan diners met het gezin aan een warme tafel, omringd door liefde en de herkenbare geur van deze knapperige groenten.

Spruitjes zijn niet zomaar een groente; ze zijn een ervaring, een onderdeel van onze culinaire traditie die we elk seizoen weer omarmen. Het maakt niet uit of je ze liefkozend ziet als kleine kooltjes of stiekem als de groenten die je als kind onder je vork probeerde te verbergen: de nederige spruit heeft in veel huizen een vaste plek aan de eettafel veroverd.

Velen van ons hebben levendige herinneringen aan hoe we als kind naar ons bord staarden, kijkend naar de minikooltjes, en besloten om ze met een vies gezicht naar de rand van ons bord te duwen. Maar naarmate we ouder werden, ontdekten velen van ons ook de ware vreugde die spruitjes kunnen brengen. Hun unieke, enigszins nootachtige smaak kan, wanneer goed bereid, een rijke, smakelijke laag toevoegen aan een wintermaaltijd.

Een beetje bitter

Hoewel ze door sommigen worden gemeden vanwege hun ietwat bittere reputatie, zijn het juist deze groene knoppen die, mits correct bereid, zich kunnen ontpoppen tot een waar feestmaal. En onthoud: deze bitterheid, waar kinderen soms hun neus voor ophalen, kan worden getransformeerd met de juiste bereidingswijze, veranderend in een rijke, bijna umami-achtige ervaring die zelfs de meest kieskeurige eters kan doen verrassen.

Het koken van spruitjes kan eenvoudig lijken, maar zoals elke goede kok je zal vertellen, is het perfect bereiden van een gerecht een kunstvorm. Te lang koken en je houdt zompige, bittere ballen over. Te kort, en ze blijven te hard en vezelig. Maar vind dat magische midden, voeg de juiste kruiden en ingrediënten toe, en je hebt een schitterend bijgerecht dat de held van je maaltijd kan zijn.

klein

Hoe lang spruitjes koken?

Spruitjes koken is vaak een activiteit die de gezelligheid van de wintermaanden inluidt. Deze kleine groene pareltjes, die weliswaar bij sommige mensen de wenkbrauwen doen fronsen, kunnen mits juist bereid een warm en voedzaam onderdeel zijn van elke maaltijd. Het mooie van spruitjes is dat ze zich heel goed lenen voor diverse bereidingswijzen en heerlijk smaken in combinatie met verschillende ingrediënten.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Totale tijd 22 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
Calorieën 37 kcal

Materialen

  • Pan

Ingrediënten
  

  • 800 gram verse spruitjes
  • Zout naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie of roomboter optioneel
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt (optioneel)
  • Verse peper naar smaak

Instructies
 

  • Begin met het schoonmaken van de spruitjes. Verwijder de buitenste blaadjes als ze beschadigd of verkleurd zijn. Snij vervolgens een klein stukje van de onderkant van elk spruitje af. Was de spruitjes daarna onder koud stromend water om eventueel vuil en resterende onzuiverheden te verwijderen.
  • Breng in een grote pan water aan de kook. Voeg een snufje zout toe. Zodra het water kookt, voeg je de spruitjes toe. Laat ze ongeveer 10 tot 15 minuten koken, of totdat ze zacht zijn maar nog wel enige beet hebben. Het is belangrijk om ze niet te lang te koken om te voorkomen dat ze hun levendige groene kleur en knapperigheid verliezen.
  • Zodra de groente gaar is, giet je ze af in een vergiet. Schud het overtollige water eruit.
  • Verhit in dezelfde pan een eetlepel olijfolie of roomboter. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak deze kort totdat hij geurig is. Voeg de gekookte spruitjes toe en roer goed door zodat ze allemaal bedekt zijn met de knoflookolie of knoflookboter. Bestrooi met wat verse peper naar smaak.
  • Serveer de spruitjes direct, terwijl ze nog warm zijn. Ze passen goed bij diverse vleesgerechten, maar zijn ook heerlijk als zelfstandig vegetarisch bijgerecht.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 175 gramCalorieën: 37 kcalKoolhydraten: 4.2 gEiwit: 3.8 gVet: 0.5 gVezels: 4 gSuiker: 4 gVitamin A: 0.15 IUVitamin C: 85 mgCalcium: 30 mgIJzer: 0.8 mg

Volg ons

Facebook
Pinterest
Instagram
 
Trefwoord Spruitjes koken
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

MijMijn advies en tips

  1. Probeer een beetje room toe te voegen aan de gekookte spruitjes net voordat je ze serveert. Dit geeft een romige textuur en verzacht de natuurlijke bitterheid van de spruitjes.
  2. In plaats van water kun je spruiten koken in kippen- of groentebouillon. Dit verrijkt de spruitjes met extra smaken.
  3. Blancheren (kort koken en dan direct afkoelen in ijswater) helpt de mooie groene kleur van de spruitjes te behouden en verzacht hun bittere smaak.
  4. Een klein beetje suiker in het kookwater kan helpen om de bitterheid van de spruitjes te neutraliseren.
  5. Voeg kruiden zoals laurierblaadjes, kruidnagel, of een stukje kaneelstok toe aan het kookwater voor een subtiele onderliggende smaak.
  6. Na het koken, besprenkel de spruitjes met een beetje citroensap of sinaasappelsap voor een frisse, zure tegenhanger van de aardse spruitjessmaak.
  7. Voeg gehakte noten zoals amandelen of walnoten toe nadat je de spruitjes hebt gekookt. Dit voegt een aangename wat knapperigs toe.
  8. Meng verse kruiden zoals dille, peterselie of tijm door de spruitjes na het koken voor een frisse, kruidige boost.
  9. Bestrooi gekookte spruitjes met Parmezaanse kaas of verkruimelde geitenkaas vlak voor het serveren voor een rijke, zoute toets.

Spruitjes anders koken

In de magnetron

Spruitjes koken in de magnetron is een snelle en eenvoudige manier om deze groente te bereiden. Het enige wat je hoeft te doen is de spruitjes schoon te maken en in een magnetronbestendige schaal te leggen. Voeg een klein beetje water toe om stoom te creëren en dek de schaal af met een deksel of magnetronfolie. Zet de magnetron op hoge stand en kook de spruitjes in ongeveer 4 tot 6 minuten gaar. Het resultaat? Heerlijke, sappige spruitjes die hun knapperigheid behouden en in een mum van tijd op tafel staan.

In de snelkookpan

Spruitjes koken in de snelkookpan is ideaal voor wie snel wil koken, maar toch die heerlijke, volle smaak wil behouden. Begin met het schoonmaken van de spruitjes en leg ze in de snelkookpan met een klein beetje water, ongeveer een halve kop. Sluit de deksel goed af en zet de pan onder druk. Binnen 2 tot 3 minuten zijn je spruitjes klaar! De druk zorgt ervoor dat de spruitjes hun voedingsstoffen en smaak behouden, terwijl ze toch lekker zacht worden.

In de airfryer

Spruitjes koken in de airfryer geeft ze een heerlijke knapperige bite. Eerst moet je de spruitjes schoonmaken en in een beetje olie husselen. Vervolgens leg je ze in het mandje van de airfryer en stel je de temperatuur in op 180 graden. Na ongeveer 12 tot 15 minuten heb je perfect geroosterde spruitjes die heerlijk krokant zijn aan de buitenkant, maar zacht van binnen. Het is een gezonde manier om van deze groente te genieten, zonder dat je veel vet nodig hebt.

In de slowcooker

Spruitjes koken in de slowcooker vraagt wat meer tijd, maar het resultaat is het wachten waard. Begin met het schoonmaken van de spruitjes en leg ze in de slowcooker. Voeg een klein beetje water of bouillon toe voor extra smaak. Zet de slowcooker op de lage stand en laat de spruitjes 3 tot 4 uur rustig garen. Deze langzame manier van koken zorgt ervoor dat de spruitjes hun natuurlijke zoetheid behouden en heerlijk mals worden. Perfect voor een rustig middagje thuis of als je de maaltijd vooraf wilt voorbereiden.

Mij Hoe ik gekookte spruitjes het liefst eet?

Ik eet gekookte spruitjes het liefst door ze na het koken even op te bakken met wat knoflook en spekjes. Eerst laat ik de spekjes in een hete pan knapperig worden. Daarna voeg ik fijngesneden knoflook toe en bak deze kort mee, zodat de aroma’s goed vrijkomen.

Vervolgens doe ik de gekookte spruitjes erbij en bak ik alles samen tot de spruitjes mooi goudbruin en een beetje krokant zijn. Net voor het serveren strooi ik er graag wat versgemalen zwarte peper over en een snufje zout. Dit geeft de spruitjes net dat beetje extra smaak waar ik zo van hou.

Overigens zijn ze ook erg lekker, geprakt met aardappelen, en dan met veel knoflooksaus of pindasaus erdoor.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

2 reacties

  1. Goedemorgen ik heb net jullie site gevonden ziet er goed uit heb nu de rode kool in de slowcooker op slow want mijn slow cooker kan alleen op slow niet op hoog dus mij benieuwen vanavond zou het veel verschil maken ?? Nu over bijvoorbeeld van de week de spruitjes erin
    gelukkig kan ik die op slow zetten . Ga verder meer doen van jullie recepten Dank

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept