Tomaat pellen lijkt misschien een eenvoudige taak, maar het vereist een bepaalde finesse om het goed te doen. Of je nu een professionele chef bent of een thuis kok, het leren van de juiste techniek om tomaten te pellen kan een wereld van verschil maken in je culinaire creaties. In dit artikel nemen we je mee door de basis van het pellen van tomaten, inclusief handige tips en technieken. We bespreken waarom het pellen van tomaten belangrijk is in bepaalde recepten, en hoe je dit het beste kunt doen om de integriteit van de tomaat te behouden.
Het pellen van tomaten is vooral belangrijk in gerechten waar je een gladde, homogene textuur wilt, zoals soepen, sauzen en purees. De schil van een tomaat kan taai en onaangenaam zijn in deze gerechten, en het verwijderen ervan helpt om een zijdezachte consistentie te bereiken. Maar hoe begin je?
Hoe tomaat pellen?
Materialen
- Pan
Ingrediënten
- 4 verse tomaten
- Een grote pan
- Een scherp mes
- Een kom met ijswater
- Een vergiet of lepel met sleuven
Instructies
- Begin met het voorbereiden van de tomaten. Was de tomaten onder stromend water en droog ze af.
- Gebruik het scherpe mes om aan de onderkant van elke tomaat een ondiep kruis te snijden. Dit maakt het straks makkelijker om de schil te verwijderen.
- Vul de grote pan met water en breng het aan de kook. Je hebt genoeg water nodig om de tomaten volledig te kunnen onderdompelen.
- Zodra het water kookt, dompel je de tomaten voorzichtig in het water. Laat ze ongeveer 15 tot 30 seconden koken, of totdat je ziet dat de schil bij het kruis begint te splijten.
- Bereid intussen een kom met ijswater voor. Zodra de tomaten klaar zijn, haal je ze met een vergiet of lepel met sleuven uit het kokende water en dompel je ze onmiddellijk onder in het ijswater. Dit stopt het kookproces en maakt het pellen makkelijker.
- Haal de tomaten uit het ijswater. Begin bij het kruis en pel de schil voorzichtig af. Als het goed is, komt de schil er nu gemakkelijk af.
Voedingswaarde
Volg ons
Mijn advies en tips
- Leg je tomaten een paar uur in de vriezer. Zodra ze bevroren zijn, haal je ze eruit en laat je ze ontdooien. De schil zal dan bijna vanzelf loslaten. Dit is een ideale methode als je veel tomaten tegelijk moet schillen en geen gedoe wilt met kokend water.
- Hou de tomaat met een tang boven een gasbrander (zoals die van een crème brûléebrander). Draai de tomaat langzaam rond totdat de schil begint te barsten en los te laten. Dit is een snelle manier die ook een lichte rokerige smaak aan je tomaten kan geven.
- Week de tomaten enkele minuten in een kom met koud water en een scheutje azijn. De azijn helpt de schil losser te maken. Spoel ze daarna goed af met koud water voordat je de schil verwijdert.
- Plaats de tomaten in een magnetronbestendige kom en verwarm ze gedurende 30 seconden op hoog vermogen. De warmte zorgt ervoor dat de schil loskomt zonder dat de tomaten te gaar worden. Laat ze even afkoelen en pel ze dan gemakkelijk af.
- Rol de tomaten stevig tussen je handen voordat je ze pelt. Dit helpt om de schil van het vruchtvlees los te maken, waardoor het pellen eenvoudiger wordt. Vooral handig als je geen tijd hebt voor andere methodes.
- Plaats de tomaten in een stoommandje boven kokend water voor een paar minuten. De stoom zorgt ervoor dat de schil gemakkelijk loskomt, zonder dat de tomaten zelf te waterig worden zoals bij koken.
- Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius. Leg de tomaten op een bakplaat en plaats ze enkele minuten in de oven totdat je ziet dat de schil begint te barsten. Laat ze iets afkoelen en verwijder dan de schil met je vingers of een mesje.
- Een schilmesje met een kartelrand is ideaal voor het verwijderen van tomatenschillen. Deze mesjes kunnen gemakkelijk door de dunne schil snijden zonder het vruchtvlees te beschadigen. Schil de tomaten in een draaiende beweging voor het beste resultaat.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".