Tuinbonen invriezen

Tuinbonen invriezen

Tuinbonen invriezen, in de warme maanden van het jaar genieten we van de weelde van onze eigen moestuinen, waarvan de oogst vaak overvloedig is. Een van de heerlijke groenten die dan in overvloed groeit, zijn tuinbonen.

Deze groene smaakbommetjes, boordevol voedingsstoffen, geven een extra dimensie aan onze gerechten. Maar wat als het seizoen voorbij is? Hoe kun je die heerlijke zomerse smaak vasthouden en de groente bewaren tot in de wintermaanden? Het antwoord is eenvoudig: je kunt tuinbonen invriezen

Ontdek hoe je de smaak van de zomer kunt behouden, zelfs als de bladeren beginnen te vallen en de sneeuwvlokken neerdalen.

klein

Hoe tuinbonen invriezen

Tuinbonen invriezen, de groente behoort tot de heerlijke schatten van de moestuin, maar helaas is hun seizoen meestal kort. Gelukkig kun je met de juiste techniek de groente invriezen en ze bewaren voor later gebruik.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 18 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
Calorieën 42 kcal

Materialen

  • Diepvrieszakjes of diepvriesbakjes

Ingrediënten
  

  • Verse tuinbonen
  • Water
  • IJs

Instructies
 

  • Begin met het oogsten van je tuinbonen. Kies bonen die nog jong en mals zijn voor het beste resultaat.
  • Dop de bonen en haal ze uit hun peulen. Dit kan een beetje tijdrovend zijn, maar het loont de moeite.
  • Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een snufje zout toe.
  • Blancheer de gedopte bonen in het kokende water gedurende ongeveer 2 minuten. Dit helpt om hun kleur en textuur te behouden.
  • Haal de tuinbonen snel uit het kokende water en dompel ze direct onder in een kom met ijswater (koud water met ijsklontjes) om het kookproces te stoppen. Dit proces staat bekend als ‘schrikken’.
  • Laat ze volledig afkoelen in het ijswater.
  • Zodra de bonen zijn afgekoeld, laat je ze goed uitlekken en dep je ze droog met een schone handdoek.
  • Verdeel de geblancheerde tuinbonen in porties die je later gemakkelijk kunt gebruiken. Dit voorkomt dat je de hele voorraad hoeft te ontdooien als je maar een deel wilt gebruiken.
  • Plaats de porties in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakjes. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de verpakkingen haalt om de vorming van ijskristallen te minimaliseren.
  • Label de diepvrieszakjes of diepvriesbakjes met de datum van invriezen, zodat je altijd weet hoelang ze al in de vriezer liggen.
  • Nu zijn je tuinbonen klaar om ingevroren te worden. Plaats ze in de vriezer bij een temperatuur van minimaal -18 graden Celsius.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 200 GramCalorieën: 42 kcalKoolhydraten: 3.7 gEiwit: 5 gVezels: 4.8 gVitamin A: 0.02 IUVitamin C: 30 mgCalcium: 20 mgIJzer: 0.8 mg

Volg ons

Facebook
Pinterest
Instagram
 
Trefwoord Tuinbonen invriezen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Mij Dit zal je misschien ook interesseren

Tuinbonen koken

Tuinbonen koken is een eenvoudig proces waarbij de bonen kort worden gekookt tot ze zacht zijn, vaak binnen 3 tot 5 minuten. Na het koken kunnen ze direct worden geserveerd of verder worden verwerkt in verschillende gerechten voor extra smaak en textuur.

Houdbaarheid

Je kunt ingevroren tuinbonen ongeveer 3 tot 4 maanden in de vriezer bewaren, na eventueel vacumeren zelfs tot ongeveer 8 maanden.

Hoe tuinbonen bewaren in de koelkast

Als je van plan bent om je tuinbonen binnen een paar dagen te gebruiken in plaats van in te vriezen, kun je ze ook in de koelkast bewaren.

  1. Was de tuinbonen grondig onder koud water.
  2. Dop ze en verwijder de bonen uit de peulen.
  3. Bewaar de bonen in een luchtdicht bakje of een plastic zak met een vochtige papieren handdoek om vocht vast te houden.
  4. Plaats het in de groentelade van je koelkast.

Tuinbonen kunnen tot 3 tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat je ze snel gebruikt om van hun verse smaak te genieten.

Kun je met vacumeren tuinbonen langer bewaren?

Ja, vacuüm verpakken is een uitstekende manier om tuinbonen langer te bewaren. Het vacuümproces verwijdert alle lucht uit de verpakking, waardoor de bonen beschermd worden tegen oxidatie en vriesbrand. Hier is hoe je het kunt doen:

  1. Dop en blancheer de tuinbonen zoals eerder beschreven.
  2. Laat de bonen volledig afkoelen en droog ze grondig af.
  3. Plaats de bonen in een vacuümzak.
  4. Volg de instructies van je vacuümmachine om de zak luchtdicht af te sluiten.

Vacuümverpakte tuinbonen kunnen tot 2 jaar in de vriezer worden bewaard zonder noemenswaardige kwaliteitsverlies. Dit is ideaal als je een overvloed aan tuinbonen hebt en ze wilt bewaren voor toekomstig gebruik.

MijMijn advies en tips

  1. Voor het beste resultaat, kies tuinbonen die jong en mals zijn. Oudere bonen hebben een dikkere schil en kunnen na het invriezen taai worden. Jonge bonen behouden hun textuur en smaak beter na het invriezen.
  2. Blancheer de tuinbonen in kokend water met een snufje suiker. Suiker helpt de natuurlijke zoetheid van de bonen te behouden en voorkomt verkleuring tijdens het invriezen. Blancheer ze ongeveer 3 minuten voordat je ze snel afkoelt in ijswater.
  3. Verspreid de geblancheerde bonen in een enkele laag op een bakplaat en plaats deze in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat de bonen afzonderlijk bevriezen en voorkomt dat ze aan elkaar kleven. Nadat ze volledig bevroren zijn, kun je ze in een luchtdichte zak of container overbrengen.
  4. Voor een langere houdbaarheid en betere smaakbehoud, gebruik een vacuümmachine om de bonen te verpakken. Door de lucht te verwijderen, voorkom je vriesbrand en behoud je de kwaliteit van de bonen tot wel een jaar.
  5. Label elke zak of container met de datum en enkele tips voor de bereiding. Dit helpt je niet alleen om bij te houden hoelang de bonen al in de vriezer liggen, maar geeft je ook handige aanwijzingen voor later gebruik, zoals de kooktijd of favoriete recepten.
  6. Een unieke manier om tuinbonen in te vriezen is door ze eerst te pureren. Kook en blancheer de bonen zoals gebruikelijk, en pureer ze vervolgens met een beetje water of bouillon. Vries de puree in kleine porties in, bijvoorbeeld in ijsblokjesvormen. Dit maakt het eenvoudig om precies de juiste hoeveelheid aan gerechten toe te voegen.
  7. Voeg een scheutje citroensap toe aan het water. Citroensap helpt niet alleen de heldergroene kleur te behouden, maar het kan ook de smaak verfrissen. Dit kleine trucje kan een groot verschil maken in de uiteindelijke smaak en presentatie van de bonen.
  8. Eenmaal ontdooid, gebruik de tuinbonen meteen en vries ze niet opnieuw in. Het herinvriezen kan de textuur en smaak ernstig beïnvloeden, waardoor de bonen papperig en minder smakelijk worden. Ontdooi alleen de porties die je direct nodig hebt om verspilling en kwaliteitsverlies te voorkomen.
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept