Keukenweetjes

Wanneer is een ei nog vers?

Gepubliceerd door
Wilhelmus Hengstmengel

Wanneer is een ei nog vers? Een ei is een veelzijdig voedingsmiddel dat we in tal van gerechten terugvinden. In dit artikel delen we tips om de versheid van een ei te controleren, zodat je altijd kunt genieten van een smakelijk en veilig ei.

Waarom is het belangrijk om te weten of een ei nog vers is?

Voedingswaarde

Verse eieren hebben een hogere voedingswaarde dan oudere eieren. Dit komt doordat de kwaliteit van de eiwitten en andere voedingsstoffen in het ei afneemt naarmate het ei ouder wordt.

Veiligheid

Het consumeren van verse eieren is ook belangrijk voor de voedselveiligheid. Oudere eieren kunnen bacteriën bevatten, zoals Salmonella, die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.

Wanneer is een ei nog vers?

Op het moment dat een ei gelegd wordt, is het ei nog 4 weken houdbaar. Dat kun je zien aan de datum op een doos eieren, zeg maar de THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot). Het lijkt erop dat op de eieren ook een datum staat, maar dit is de zogenoemd ei code. Aan deze ei code, bijvoorbeeld 1-NL-4249901, kun je dus niet zien hoe vers het ei is, maar wel waar het ei vandaan komt, en wat voor een leven de leggende kip heeft.

De code uitgelegd.

1 = type ei

0 = biologische kippen
1 = kippen met vrije uitloop
2 = scharrelkippen
3 = kippen uit verrijkte kooien

NL = Afkomstig uit Nederland

4249901 = Herkomst

Dus het nummer van de boerderij en/of de stal waar het ei vandaan komt.

THT-datum

Op een doos eieren staat meestal een THT-datum (ten minste houdbaar tot) vermeld. Deze datum geeft een indicatie van de houdbaarheid van het ei, maar is niet altijd een garantie dat het ei nog vers is. Na de THT-datum kunnen eieren soms nog enkele dagen goed zijn, mits ze op de juiste manier bewaard werden. Op de vraag “wanneer is een ei nog vers” is het antwoord dus, nog een paar dagen na de THT-datum op het ei. Hoe verder de datum komt van de legdatum van de eieren, hoe minder vers een ei dus is, na de eerder genoemde 4 weken moet je het ei dus niet meer eten, want daardoor kan de gezondheid schade oplopen.

Mijn tips om de versheid van een ei te controleren

De waterdrijftest

Vul een glas of een diepe kom met water en leg het ei voorzichtig in het water. Als het ei zinkt en plat op de bodem blijft liggen, is het vers. Als het ei een beetje gaat staan of zweeft, begint het oud te worden. Een ei dat drijft, is oud en mogelijk niet meer goed om te eten.

Schudtest

Neem het ei en schud het voorzichtig naast je oor. Als je weinig tot geen geluid hoort, is het ei waarschijnlijk vers. Een klotsend geluid kan erop wijzen dat het ei ouder is en het eiwit en de dooier mogelijk water hebben verloren, waardoor de inhoud kan bewegen.

Check de dooier en het eiwit

Breek het ei op een platte ondergrond. Bij een vers ei is het eiwit dik en blijft de dooier mooi bol staan. Als het eiwit dun en waterig is en de dooier gemakkelijk breekt, is het ei minder vers.

Inspecteer de schaal

Een schone, intacte schaal is meestal een goed teken. Oudere eieren kunnen zwakke plekken of kalkafzettingen op hun schaal hebben.

Ruiktest

Eieren die niet meer goed zijn, ontwikkelen vaak een onaangename geur. Als een ei een zwavelachtige of rotte geur heeft, is het beter om het niet te gebruiken.

Controleer de houdbaarheidsdatum

Hoewel de datum niet altijd perfect aangeeft hoe vers een ei is, kan het een nuttige richtlijn zijn. Als het ei dicht bij of voorbij deze datum is, gebruik dan de bovengenoemde tests om de versheid te bevestigen.

Ben je er niet zeker van dat een ei niet echt vers is, neem dan het risico niet en gooi het ei weg.

Hoe bewaar je eieren het beste?

  1. Bewaar eieren in de koelkast. Eieren moeten bij een constante temperatuur van ongeveer 4 °C worden gehouden. Dit helpt de groei van bacteriën zoals salmonella te beperken en de versheid van de eieren te behouden.
  2. Het is aan te raden eieren in hun originele kartonnen verpakking te bewaren. Deze verpakking beschermt de eieren tegen geurtjes, omdat eierschalen poreus zijn en geuren uit de koelkast kunnen opnemen. De verpakking helpt ook om vochtigheid te behouden, wat de versheid bevordert.
  3. Hoewel veel koelkastdeuren speciale rekken voor eieren hebben, is het beter om eieren op een plank in de koelkast te bewaren. De temperatuur in de deur van de koelkast kan fluctueren door het openen en sluiten, wat kan leiden tot snellere bederf.
  4. Omdat de eierschaal poreus is, kunnen eieren sterke geuren van ander voedsel in de koelkast absorberen. Probeer sterk geurend voedsel goed af te dekken. Dus geen vis of gesneden uien in de buurt van eieren bewaren, en al helemaal niet als de eieren bewaard worden in de koelkast.
  5. Was eieren niet voordat je ze opbergt. Het wassen kan de beschermende laag verwijderen die de schaal bedekt, waardoor bacteriën gemakkelijker kunnen doordringen. Als eieren vuil zijn, is het beter ze vlak voor gebruik te wassen.

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Gepubliceerd door
Wilhelmus Hengstmengel

Recente berichten

Paprika bakken

Hoe lang paprika bakken? Het is een heerlijke, veelzijdige en kleurrijke groente die in een… Lees meer

3 dagen geleden

Hoe gezonder aardappelen eten?

De aardappel is een basisvoedsel in veel huishoudens en wordt vaak gezien als gezond. Friet,… Lees meer

3 dagen geleden

Conchiglie koken

Hoe lang conchiglie koken? Ook wel bekend als schelpjespasta, een populaire pastavorm die zijn naam… Lees meer

3 dagen geleden

Is ons voedsel nog wel veilig?

Als we door de supermarkt lopen, zien we rijen met producten die er aantrekkelijk uitzien:… Lees meer

3 dagen geleden

Rabarber koken

Hoe lang rabarber koken? Het is een van die bijzondere groenten die vaak als fruit… Lees meer

3 dagen geleden

Lamsbout braden

Hoe lang lamsbout braden? Het achterste deel van het lam, staat bekend om zijn rijke,… Lees meer

3 dagen geleden